Fra finalen i robotkjøring på Mo, der nettopp Austbø LegoMafia møtte Korgen Lego Locos. På bildet ser vi Miriam Broch Eidstø (nærmest) og Emil Nikolai Nykmark fra Austbø LegoMafia og Håkon Monsen Valla og Sigurd Kjemphei Larsen fra Korgen Lego Locos.

Teknologi for kutt i matavfall

27 november, 2015 9:32 Del Del

Hjemmefavorittene spisser nå formen, og det går med både ettermiddager, kvelder og helger før den skandinaviske finalen i FIRST LEGO Leauge i Mo i Rana, 28. november.

Begge de lokale lagene har fokusert i sine forskningsoppgaver på hvordan man kan utvikle teknologi som hjelper til å redusere kasting av mat og matemballasje.

Vel 800 deltakere fra hele Skandinavia kommer til den skandinaviske finalen i FIRST LEGO Leauge lørdag 28. november, der årets tema er gjenvinning, eller «Trash Trek»!

Over en fjerdedel av deltakerne skal i tillegg til å konkurrere om seieren i den skandinaviske finalen også på besøk i Mo Industripark. Her vil de få en guidet tur i en av de fremste industriklyngene i Skandinavia på gjenvinning, både av energi, materialer og gasser.

Fra Helgeland stiller Austbø LegoMafia, som ble årets FIRST LEGO Leauge Champion 2015 i den regionale finalen, og Korgen Lego Locos, som ble nummer to, og som får delta siden den skandinaviske finalen i år går i Mo i Rana.

På vinnerlaget fra Austbø LegoMafia var følgende med: Eskil Johan Nykmark, Nico Maeri Tubal, Elide Henriksen, Kitty Danielsen Hoff, Emma Sofie Henriksen Sørgjerd, Jingle Tubal, Emil Nikolai Nykmark og Miriam Broch Eidstø. Austbø LegoMafia vant også robotkonkurransen og teknologiprisen, og Korgen Lego Locos vant forskningsprisen og fikk andrepris i robotkonkurransen.

Det er disse to lagene som de siste årene har vært de beste på Helgeland, og begge har også deltatt i verdensfinalen i USA.

 

Spisser form og ferdighet

– Stemningen i laget er meget bra, den, forteller Ingar Nykmark, lærer ved Austbø skole. Han sier laget brukte den første uka etter den regionale finalen til å roe seg ned, før de nå igjen har fullt kjør både ettermiddager, kveld og helg, for å gjøre siste innsats før den skandinaviske finalen.

– Laget jobber med å skrive om forskningsoppgaven, slik at det blir mer kjøtt og bein på den. Vi mener vi har en meget god idé. Det går ut på å kunne ha strips inne i kjøttpåleggspakker, slik at man kan måle holdbarheten på kjøttet. Laget mener dette kan redusere avfall både av kjøtt og emballasje, og beregninger de har gjort viser at man kan redusere avfallet med inntil en femtedel – både av kjøtt og emballasje. Det vil i sin tur kunne redusere antall trailere på veiene i Norge med om lag 100, forteller Ingar Nykmark.

Laget har hatt nær kontakt med Nortura, som har uttalt at de tror dette kan ha mye for seg.

Austbø LegoMafia har også sett på hvordan de kan bli enda bedre i utførelse med robotkjøring.

– Laget vant på Mo med god margin, og med en poengsum som lå meget godt an i forhold til tidligere skandinaviske finaler. De har sett på hvordan de kan hente enda flere poeng, med litt omprogramering.

Nå jobber alle lagene med å finpusse formen, også vi, sier Nykmark.

Alle lagene som gikk videre til den skandinaviske finalen fikk en ekstra oppgave. Det var å lage en plakat i resirkulert papir.

 

Mål: Oppnå en nominasjon

Også Korgen Lego Locos utnytter tida til å finpusse de forskjellige oppgavene de skal måles i.

– I denne finalen blir det litt mindre plass på Piten (bordet), slik at laget må tenke litt annerledes i forhold til programmering og robotkjøring, forteller lærer Karianne Storvoll, som har valgfaget Teknologi i praksis, ved Korgen sentralskole.

Hun sier at laget også har jobbet med den nye oppgaven, plakaten, samt justert på presentasjon og laget nye effekter. De har også jobbet med markedsføringen, blant annet ved å legge ut en video fra den regionale finalen på sin Facebookside.

Laget håper de kan bli nominert i en av kategoriene.

– Vi har tro på forskningsoppgaven vår, der vi fikk førstepris i den regionale finalen. Tilbakemeldingene fra dommerne der var at den var god og profesjonell, sier Storvoll.

Korgen Lego Locos har i sitt forskningsarbeid hatt samarbeid med studenter ved Høgskolen i Nesna, og dette ble også presentert i en reportasje i Rana Blad. Korgen Lego Locos har funnet på en app mot kasting av mat. Maja Kristine Oksfjellelv i Korgen Lego Locos fortalte til Rana Blad at produktene skal registreres inn i appen ved at det i strekkoden også legges informasjon om holdbarhet.

 

Last ned eller les artikkelen i pdf-format:

 GSnr6_2015-4-5

 

Del Del