Det er mange oppgaver og muligheter for jobb innenfor grønn kraft, fjernvarme, minikraftverk og andre former for fornybar energi i Rana, både knyttet til vann, vind, havstrømmer og annet, sier skiskytter og ingeniørstudent Fredrik Gjesbakk.

Satser på verdenstoppen

5 oktober, 2016 11:08 Del Del

 

Å komme med på utviklingslandslaget i skiskyting er fantastisk. Og for meg er det et viktig delmål på veien til å bli best!

Dette forteller Fredrik Gjesbakk (23), ung, lovende skiskytter fra Mo i Rana og ingeniørstudent innenfor fornybar energi i Trondheim. Han har kommet vel et år ut i studiet, og nå regner han med å måtte søke permisjon ei stund for å konsentrere seg på fulltid om idrettskarrieren.

I april i 2016 fikk han den gledelige meldingen om at han, sammen med en annen ung skiskytter fra Mo i Rana, Emilie Ågheim Kalkenberg, ble tatt ut til utviklingslandslaget i skiskyting.

– Jeg har jobbet strukturert i mer enn ti år, og da er det tilfredsstillende at jeg oppnår gode nok resultat til å oppnå dette, sier Fredrik Gjesbakk.

Det er mange unge skiskyttere som har samme mål som han.

– Du må jobbe hardt og systematisk over lang tid, om du skal lykkes. Da er det mye annet som må settes på vent, sier Fredrik Gjesbakk, som sier det ikke er vanskelig når de som er rundt ham forstår dette.

 

Fornybar energi

For tre år siden bestemte han seg for å begynne på ingeniørstudiet. Å flytte til Trondheim ga ham dessuten mulighet til et større miljø og flere konkurrenter.

Når han en gang i framtida avslutter idrettskarrieren, og også har fullført studiene, regner han med å skape ei framtid i Rana.

– Det er mange oppgaver og mulighet for jobb innenfor grønn kraft, fjernvarme, minikraftverk og andre former for fornybar energi, både knyttet til vann, vind, havstrømmer og annet. Jeg har ikke ennå bestemt meg for hvilken retning jeg skal velge, og hvilket tema jeg skal ta for bacholeroppgaven. Det skjer når jeg har kommet litt lengre i studiene, og jeg regner også med at jeg vil gå videre i samme retning med å ta masterstudiene innenfor samme fagfelt, sier Gjesbakk.

 

Målbevisst og strukturert satsing

Fredrik Gjesbakk var ennå svært ung da han bestemte seg for å satse på skiskyting.

– Jeg var glad i å gå på ski. Ved en tilfeldighet fikk jeg prøve meg som skiskytter, og da ble jeg bitt av basillen. Det er en utrolig artig idrett, og man må mestre flere krevende disipliner samtidig for å lykkes, sier han.

Det er mestringsfølelsen over å nå sine mål som driver ham videre, og det å klare det som man vil holde på med. Det gir trivsel til videre satsing, mener han.

Han hadde en god del motgang med sykdom sesongen 2015/16, og da også på de to verst tenkelige tidspunktene, blant annet da han skulle stille til start i EM.

– Jeg klarte likevel  å prestere gode nok resultater til å nå årets målsetting; bli uttatt til utviklingslandslaget, sier Fredrik Gjesbakk.

I sommer går dagene med til trening, mat og hvile. Tre treningsøkter om dagen, og om lag 25 timer trening i uka, skal gi bedre resultater kommende vinter.

– Jeg hadde en liten pause fra treningen i april, og vi hadde ei uke i Hellas i juni. Da var likevel treningsutstyret med, for å følge opp treningen på best mulig måte, sier han.

Å komme på utviklingslandslaget er å komme til en ny idrettshverdag, med utstyrsavtaler, oppfølging fra treneren hver dag, nasjonale sponsorer og et stort støtteapparat. Fredrik Gjesbakk er likevel tydelig på at han hadde ikke kommet dit han er i dag uten systematisk og målrettet arbeid over mange år, og mange gode støttespillere i Mo i Rana.

– Uten dem hadde det ikke gått. Jeg er heldig som har hatt mange god støttespillere som vil bidra, avslutter Fredrik Gjesbakk.

 

Fakta:

En rekke bedrifter i Rana har vært støttespillere for Fredrik Gjesbakk i hans satsing mot toppen i skiskyting.

Fra industrien er det blant annet Mo Industripark AS, Mo Fjernvarme AS, Miljøteknikk Terrateam AS, og Helgeland Invest AS.

Del Del