Satser på 3D-printing i metall
25 oktober, 2023 14:53 Del DelMOMEK Robotics, Testpartner og Kunnskapsparken Helgeland har sammen etablert et selskap ved navn Industrial AM AS, som skal tilby 3D-printing av deler i metall. Det gir muligheter som digitalt varelager og produksjon av deler som ikke kan maskineres.
Industrial AM har som mål å bli en fortrukket leverandør av industrielle komponenter i metall ved bruk av Additiv Manufacturing (3D printing). De skal bidra til et mer bærekraftig samfunn ved å redusere bruk av materialer og store reservedelslager.
Selskapet ble etablert tidligere i år og mye har skjedd siden den gang. En 3D-printer er bestilt, en avgjørelse om plassering og etablering av printeren i Mo Industripark er tatt, og det er lyst ut en stilling som nå ligger ute med søknadsfrist 31. oktober.
Søker Robotic Welding Operator
Industrial AM har i forbindelse med oppstart behov for en ansatt som skal operere 3D-printeren og søker derfor etter «Robotic Welding Operator».
– Nå har vi en veldig spennende stilling ledig i dette oppstartsselskapet med store muligheter for vekst, hvor man får operere Norges kanskje råeste 3D printer. I denne stillingen får man muligheten til påvirke og sette kurs for selskapet og være med å utvikle fremtidens produksjon innen 3D-printing i metall, sier daglig leder i MOMEK Robotics, Bjørn Audun Risøy.
Allerede har de fått inn søknader fra store deler av verden.
– Vi har fått søknader fra både England, Asia og Sør-Amerika. Det virker som det er stor interesse for å jobbe i et spennende selskap som Industrial AM med spennende muligheter, sier Risøy.
WAAM3D RoboWAAM
RoboWAAM heter printeren som er bestilt og ankommer første halvdel av 2024. Printeren leveres av selskapet WAAM3D.
– Vi har brukt tid på å skaffe oss forståelse for printerne på markedet da det er mange alternativer. Vi endte til slutt opp med WAAM3D fordi de lager veldig gode printere med fantastisk programvare som gir mange muligheter, forteller prosjektsjef i MOMEK Robotics, Rolf Skogvold.
Selve printeren er massiv og kan produsere deler i metall inntil 2x2x2 meter. Den er basert på kjent teknologi og sveiser lag på lag ved bruk av sveisetråd.
– Å 3D-printe i metall er en ganske avansert prosess og det er ikke bare å trykke print. Delene som kommer ut er grove og man må ofte bearbeide og varmebehandle delene for å normalisere strukturen, sier Skogvold.
Heldigvis har Industrial AM med seg viktige ressurser i oppstarten. Equinor og Aker BP er nemlig med på å finansiere etableringen av printeren og infrastrukturen.
– De er viktige for å utfordre selskapet på produksjon, finne produkter som kan gå inn i denne verdikjeden og hjelpe oss fremover for å få dette til å fungere, forteller Risøy.
Mange fordeler
Printeren kan brukes til å lage deler til alle næringer i eksempelvis metall, stål, rustfritt stål, duplex og aluminium, og fordelene er mange.
– Man sparer materialer ved å benytte seg av 3D-printing i forhold til maskinering, noe som er bærekraftig. I tillegg vil man kunne spare miljøet for unødvendig transport ved å printe delene lokalt, og man slipper lange leveringstider, forteller avdelingsleder på materialtesting i Testpartner, William Rise.
Man kan også velge hvilken kvalitet delene skal ha.
– Man kan velge om delen skal være hul innvendig eller ikke, om den skal være lett eller tung og om den skal være svak eller sterk, sier Rise. – Man kan lage deler som rett og slett ikke er mulig å maskinere.
Og ifølge Rise er etterspørselen stor.
– Det er mange som etterspør deler som er gått ut av produksjon eller spesialdeler som er vanskelige å få tak i eller ikke eksisterer. Med en 3D-printer vil man kunne redusere fysiske varelager og heller ha et «digitalt varelager» hvor man kan printe ut deler ved behov.
Unike forutsetninger
Men å printe deler i metall er ingen enkel oppgave. Det er faktisk behov for en hel verdikjede for at sluttproduktet skal bli bra, og det er derfor printeren skal etableres her i Mo Industripark.
– Vi har helt unike forutsetninger for en 3D-printer for metall her i Mo Industripark. Vi har en hel verdikjede inkludert kunder, så det var naturlig at printeren skulle etableres her, forteller Risøy.
Grotnes Steel og Testpartner er to av aktørene i parken som blir en naturlig del av verdikjeden.
– Vi har et samarbeid med Grotnes Steel som skal varmebehandle delene som printes. Vi har også tilgang på ingeniørmiljøer og lokal kompetanse innen bearbeiding og kvalitetstesting. Alt ligger til rette for at dette skal lykkes, legger Risøy til.
Mange av forutsetningene for at Industrial AM skal lykkes er allerede på plass, men det gjenstår fortsatt mye arbeid.
– Planen er at vi skal utvikle en komplett verdikjede med 3D-scanning, design, 3D-printing, maskinering, varmebehandling, testing og sertifisering. For å lykkes med det skal vi samarbeide med ledende bedrifter, forsknings- og utviklingsaktører innen moderne fabrikasjonsteknologi og 3D-printing, forteller Risøy.
Når alt er på plass, skal Industrial AM kunne levere produkter til alt fra prosessindustri til havbruksnæringen, og egentlig til alle næringer som har store deler i metall. Leveringstiden vil være betydeligere kortere enn å bestille fra utlandet.
Oppfordrer til å ta kontakt
Industrial AM ønsker veldig gjerne å etablere dialog med bedrifter for å diskutere muligheter.
– Vi ønsker at bedrifter som er interessert om å ta kontakt for å ta et møte. Det kan være om alt fra prototyper til innovasjon til å diskutere samarbeid, sier Risøy.
I tillegg til å produsere deler for kunder skal Industrial AM og 3D-printeren være tilgjengelig til selskaper i hele Norge gjennom Norsk Katapult i SIVA.
Vi skal være en katapult og eksperimentell testarena hvor medlemmene i Norsk Katapult kan bruke våre fasiliteter, kompetanse og utstyr til å utvikle, teste og simulere produkter eller tjenester, avslutter Risøy.
Tags: 3D-print, 3D-printer, 3D-printing, Industrial AM, Industrial AM AS, KPH, Kunnskapsparken Helgeland, MOMEK Robotics, Testpartner
Categorised in: Nettsaker, Skal ligge på fremsiden, Uncategorized @no
Del Del