Samarbeid med Russland
12 oktober, 2015 11:19 Del DelTo russiske hospitanter var nylig i Mo Industripark. Her fikk de et godt innblikk i både bedriftene de var uplassert i, og den norske kulturen og naturen.
Tatyana Hodykina fra Sibir og Evgeny Ilinykh fra Moskva fikk litt over to innholdsrike uker i Mo Industripark AS (MIP AS). Det bar frukter. Tatyana var utplassert i Mo Industripark AS. Der ble hun satt godt inn i hvordan de ulike avdelingene i MIP AS jobber.
– Først og fremst er Mo Industripark (MIP) et fremragende eksempel på en ansvarlig og bærekraftig produksjon. Jeg var veldig imponert over resultatet av gjenvinningsløsningene som er implementert i industriparken. Jeg er også imponert over alt det harde arbeidet som er gjort mot grønnere teknologi og utslippsreduksjoner. De fleste av de metallurgiske bedriftene i Russland er fremdeles bare i begynnelsen av denne prosessen, forteller Tatyana.
Hjemme i Russland er hun leder for planleggings- og analysedivisjonen ved kullgruveselskapet KTK i det sibirske området Kemerovo. Miljøspørsmål er også en stor del av selskapet KTKs produksjonsvirksomhet. Blant bærekraftige løsninger implementert i KTK nevner hun blant annet et vann- renseanlegg som gir effektiv resirkulering.
– Likevel er det fortsatt mange ideer som kan bli implementert fra opplevelsen min i MIP, spesielt i forbindelse med kommersialisering av avfall og biprodukter. Dette kan være veien for vår bedrift for å utvide produktspekteret og forbedre de finansielle resultatene til slutt, sier hun.
Utvekslet erfaringer
Evgeny Ilinykh er visekonsernsjef i Microfinance Assistance and Development Fund. Han bor og jobber i Moskva. Evgeny var utplassert hos Inkubator Helgeland AS og fikk et godt innblikk i industrien i både Rana og Sandnessjøen. Han ble også tatt med til Aker Solutions og CAN Coating. Evgeny deltok også på en demonstrasjon hos CAN Coating og fikk se tørrisblåsing benyttet til rengjøring av komponenter.
– Evgeny og Inkubator Helgeland utvekslet erfaringer og praksis tilknyttet arbeid med innovasjon og entreprenørskap, forteller forretningsutvikler ved Inkubator Helgeland AS, Hans Petter Nyvik.
Sammen med Tatyana fikk Evgeny også omvisning i Mo Industripark og ved Celsa Armeringsstål AS.
Programmet er utarbeidet av NHO
Utvekslingsprogrammet The Presidential Programme in Norway finansieres av Utenriksdepartementet og gjennomføres av NHO på 17 året i år.
– Utvekslingsprogrammet skal gi unge russiske ledere erfaring om ledelse i private bedrifter, etablere nye kontakter og sikre samarbeidsavtaler. Programmet gir de russiske lederne mulighet til å få kompetanse og erfaring fra norsk næringsliv og kunnskap om norsk samfunn, kultur og økonomi. NHO tilbyr et skreddersydd program som tilbyr en unik arena for fremtidig samarbeid, forteller seniorrådgiver ved NHO, Katarina Sætersdal.
Kandidatene har gjennomført et «masterprogram», en mini MBA, ved noen av Russlands beste universiteter, hvor fagene er konsentrert rundt finans, ledelse og språk. Når eksamen er bestått kan kandidatene søke om hospitering i utland hvor Norge inngår sammen med blant andre Tyskland, Finland, Nederland og Japan.
– Det norske programmet skårer høyest på evalueringene. Dette skyldes arbeidet NHO gjør for å finne vertsbedrifter som passer hver enkelt deltakers profil og ikke minst den store jobben som ildsjeler i vertsbedriftene gjør for å lage et interessant program for de russiske deltakerne, sier Katarina Sætersdal.
NHO får om lag 150 søkere årlig. Utvelgelsen skjer gjennom bransjevurdering, telefonintervjuer, samt et tredagers introduksjons- og utvelgelsesseminar der 25-30 kandidater intervjues nærmere om kompetanse og motivasjon. Før kandidatene kommer til hospitering i bedrift har de fått en ukes innføring om Norge i Oslo i regi av NHO. Deretter følger hospitering i bedrift. Det var i alt 17 russiske hospitanter spredd i ulike bedrifter rundt omkring i Norge i år.
Programmet er gjensidig, og NHOs russiske partnere tilbyr kurset Doing Business in Russia. Årets kurs er i St Petersburg i november.
Naturopplevelser
Evgeny og Tatyana ble i løpet av oppholdet imponert over naturen på Helgeland.
– Jeg må innrømme at å bo i Mo i Rana var en unik opplevelse. Aldri før har jeg vært så nær Polarsirkelen. Jeg var også overrasket over at været var så varmt. Selve byen er veldig hyggelig og vennlig. Vi hadde god tid på å gå rundt, klatre opp til hoppet i Fageråsen og se solnedgangen derfra, forteller Tatyana.
– Vi var veldig heldig og fikk besøke noen spektakulære steder rundt Mo i Rana, slik som Marmorslottet, Rabbothytta, og øyriket i nærheten av Nesna, forteller Evgeny. Han synes turen til Rabbothytta var i lengste laget.
– Folk fra Moskva er ikke vant til å gå i fjellet. Dette er det lengste jeg har gått og kommer til å gå i hele mitt liv, ler han.
Tatyana fotografer mye og lot seg fengsle av den norske naturen.
– Det ville ikke være en overdrivelse å si at jeg ble forelsket i norsk natur og landskap. Jeg ble bokstavelig talt overveldet av alt det vakre rundt meg. Det var nettopp det eksakte øyeblikket der du føler at et menneske bare er en liten partikkel i universet, og at verden rundt deg er så mye større. Jeg er veldig takknemlig for denne erfaringen, og jeg håper en dag jeg vil ha en sjanse til å besøke Mo i Rana igjen, avslutter Tatyana Hodykina.
Se artikkelen i PDF-format:
Tags: Celsa Armeringsstål AS, Mo Industripark, NHO, Russiske hospitanter
Categorised in: Uncategorized @no
Del Del