Redningsstaben i Mo Industripark.

Øvelse for redningsstaben i Mo Industripark

17 desember, 2024 13:06 Del Del

Ved større hendelser i industriparken utløses MIP-alarm, og det skal da settes stab i Mo Industripark. For å være forberedt må det øves jevnlig. Vi var med da det skulle øves på hva som gjøres når det oppstår eksplosjon og brann.

Før vi fortsetter saken må vi gjenta: Dette er bare en øvelse. Vi velger å ikke bruke navnet på bedriften som var involvert i øvelsen for å unngå misforståelser, og bruker det fiktive navnet CelKemGlobe.

12. november kl. 12:00 eksploderer det i ovn 2 på CelKemGlobe. Vann har lekket inn i ovnen, og er sannsynligvis årsaken til eksplosjonen. Store mengder flytende metall slynges ut i området, og det oppstår brann på flere nivåer. Det foregår vedlikeholdsarbeid i de berørte områdene. Gassalarmen går i hele verket, og det er høye verdier av CO-gass i luften. Skiftleder på CelKemGlobe ringer så raskt han kan til 110 og varsler om hendelsen. Alarmen går ut på radio til MIP Sikkerhetssenter med følgende melding:

«Eksplosjon og brann på CelKemGlobe. Ukjent skadeomfang».

Fagleder Industri i Mo Industripark slår alarm til industrivernet og rykker ut fra stasjonen med brannbil. Faglederen møter skiftlederen ved CelKemGlobe og blir orientert om omfanget av hendelsen. Faglederen innser alvoret i situasjonen, og slår MIP-alarm. Sikkerhetssjefen i Mo Industripark er på arbeid når alarmen går, og starter umiddelbart arbeidet med å klargjøre stabsrommet mens redningsstaben blir innkalt.

Nå er det opp til redningsstaben å bistå innsatsledelsen ved skadestedet med det de ønsker hjelp med. For det er nettopp det redningsstaben er til for.

– Hovedrollen til redningsstaben i Mo Industripark er å være til disposisjon under hendelser til fagleder industri på skadestedet. Redningsstaben skal ta overordnede avgjørelser og bistå med å håndtere situasjonen og bidra med det innsatsledelsen ønsker at vi skal bidra med, forteller sikkerhetssjef i Mo Industripark, Richard Erlandsen.

Skadestedsledelsen slår MIP-alarm kun hvis de vurderer hendelsen til å være så alvorlig at de har behov for bistand av redningsstaben.

– Det kan innebære å ta seg av administrative oppgaver og fremskaffe informasjon. Eksempler på det kan være å få avstengt veier, gass- og vannledninger, rekvirere eksterne ressurser, bekrefte at bedrifter har evakuert, få oversikt over personell og informasjonsarbeid, sier Erlandsen.

Redningsstaben i Mo Industripark består av en del HMS-personell fra prosessbedriftene, en del teknisk personell og store deler av ledelsen i Mo Industripark som har funksjoner som er naturlige å ha med.

– Vi har ansvaret for hver våre områder og vi må ha representanter fra de forskjellige avdelingene som har oversikt og kunnskap til å kunne rådføre administrerende direktør til å ta avgjørelser om eiendom, energi, infrastruktur, veier, vann, gass og sikkerhet, forteller Erlandsen.

Vi har hatt redningsstabsøvelser jevnlig siden Richard startet ved sikkerhetssenteret i 1997.

Redningsstaben skal øve minimum en gang i året . Det er bestemt i prosedyrene til MIP Sikkerhetssenter og har blitt utført jevnlig så lenge sikkerhetssjefen kan huske.

– Vi har hatt redningsstabsøvelser jevnlig siden jeg startet tilbake i 1997. I år har det vært spesielt viktig å gjennomføre øvelse da det har vært et større skifte i redningsstaben og det er mange som er byttet ut, sier Erlandsen.

Denne øvelsen blir derfor et første møte med redningsstabsarbeid for mange, og det har derfor vært viktig å holde øvelsen på et overkommelig nivå.

– Første del av øvelsen besto av informasjon om medlemmenes rolle, hva som forventer og hvordan de skal opptre hvis de mottar en alarm. Deretter går vi over til øvelsen som kurskoordinator Asle Hjartøy har utarbeidet, forteller Erlandsen.

Øvelsen er en såkalt spillbordøvelse hvor alle medlemmene i redningsstaben jobber fra stabsrommet. Det er også etablert en spillestab et annet sted. De skal fungere som hele omverdenen.

– En spillbordøvelse innebærer at vi ikke er ute på et faktisk skadested, men vi simulerer et. Det settes en spillstab som skal simulere hele verden. Det betyr at uansett hvem redningsstaben kontakter vil de komme til spillstaben som spiller pårørende, leger, bedrifter i parken, kommunen og politiet, sier Erlandsen.

Spillestaben besvarer alle telefoner fra redningsstaben under øvelsen.

Bakgrunnen for at man gjennomfører en slik øvelse er at medlemmene i redningsstaben skal bli kjent med sin rolle og det ansvaret de har hvis det skulle oppstå en situasjon hvor det blir satt stab og at man skal få litt erfaring.

– Intensjonen er at redningsstaben skal være trent for oppgavene de har. Vi har gjennom en risikoanalyse avdekket en rekke forskjellige scenarioer vi skal kunne håndtere, men det er vanskelig å dekke alt. Men vi trener for å luke ut de mest åpenbare fallgruvene, påpeker Erlandsen.

Det er like viktig å gjennomføre slike øvelser som alle andre øvelser.

Når man har en så viktig oppgave som å bistå på et skadested, er det avgjørende at man ikke får en oppgave man ikke er opplært og trent til å håndtere. Dette gjelder alle typer arbeid, men i en situasjon der menneskeliv kan være i fare, er det spesielt viktig, avslutter Erlandsen.

Del Del