Norges råeste 3D-printer åpnes i Mo Industripark
7 november, 2024 12:00 Del Del7. november åpner Norges råeste 3D-printer. Den står hos selskapet Industrial AM. Printeren kan faktisk printe direkte på en eksisterende del, noe som svært få 3D-printere i dag kan gjøre.
– Vi kan legge inn en del som er ødelagt, knekt eller mangler en bit. Vi skanner delen og legger inn biten som mangler på delen i modelleringsprogrammet, og så printer vi rett på den skadde delen!
Forretningsutvikler i Kunnskapsparken Helgeland Thomas Borgen forklarer ivrig overfor Industriparknytt hvordan en av de siste teknologiske nyvinningene i industriparken fungerer. De er, sammen med Momek Robotics og Testpartner, eiere av selskapet Industrial AM. Forretningsideen er å tilby 3D-printing av deler i metall. Det gir muligheter som digitalt varelager, med såkalt “just in time” produksjon, og produksjon av deler som ikke kan maskineres.
Har ansatt sveiserobotoperatør
Thomas Borgen forteller at det har skjedd mye siden oppstarten i fjor.
– Vi har ansatt Joakim Fagerbakk som sveiserobotoperatør. Han har erfaring med robotsveising fra Momek og vært med i anskaffelsesprosessen, hvor det blant annet er gjennomført grundig kursing på en identisk 3D-printer i London, sier Borgen.
I tillegg holder Fagerbakk på med en utdannelse til sveiseingeniør, som han tar ved Fagskolen i Nord i Harstad.
– Joakim har allerede fagbrev og lang erfaring i bunnen og er utdannet sveisetekniker fra før, men vi er glade for at tar en videreutdannelse som er enda mer spisset og som er nyttig når han skal operere Norges råeste 3D-printer, forteller Borgen.
Før 3D-printeren kunne sendes til Mo i Rana, måtte de til produsenten for å godkjenne den.
– Vi måtte innom fabrikken rett utenfor London, hos Waam3D, som er produsenten og leverandøren av 3D-printeren. Der gjennomgikk vi en “factory acceptance test” og sjekket at alt fungerte. Deretter ble printeren demontert, pakket i kasser og sendt til Mo i Rana, sier Borgen.
Printeren kan produsere deler som er omtrent opptil to meter høye og to meter i diameter.
Vi brukte noen uker på å montere printeren og integrere den med systemene i lokalet vårt, forteller Borgen.
– Vi har akkurat gjennomført en “site acceptance test”, som er en siste test av systemet her hos oss sammen med leverandøren, sier han.
Dermed er printeren snart klar til produksjon. Borgen skryter av samarbeidet med Equinor og Aker BP.
– Equinor og Aker BP har vært med og støttet oss med risikoavlastning, og de kan nok også bli viktige kunder fremover, men det er viktig for oss å fortelle at vi vil levere til mange bransjer. Prosessindustri, mineraler, energi, maritim sektor, havbruk og forsvaret for å nevne noen. Dette er en teknologi som gjør det mulig å levere store, komplekse deler med kort leveringstid, og kan virkelig få kunden ut av en knipe når det står på, forteller Borgen.
Borgen forteller at han tror det kommer til å være mange flere ting som 3D-printes i fremtiden. 3D-printing er kortreist, har et lavt klimaavtrykk, gir mindre materialsvinn og man kan reparere ting i stedet for å kjøpe nytt. Den offisielle åpningen av Industrial AM og 3D-printeren vil skje den 7. november.
– Vi tror det blir en flott åpning i lokalene våre i industriparken, hvor vi inviterer våre eiere, partnere, potensielle kunder og andre utviklingsaktører. Og så blir det selvsagt en demonstrasjon av 3D-printeren, sier Borgen.
Tags: Industrial AM, Mo Industripark, Norges råeste 3D-printer, offisiell åpning
Categorised in: Gulesider, Skal ligge på fremsiden
Del Del