Morgendagens forskere
24 september, 2021 13:37 Del DelOver 230 barn har i sommer deltatt på Forskerfabrikkens sommerkurs i splitter nye lokaler på Vitensenter Nordland. Den unge forskeren Isak Lillevik Klæboe (10) har planer om å finne opp en måte å kjøre motorcross på uten å forurense. Men selvsagt med masse lyd!
SommerLab
I sommer har Vitensenter Nordland for første gang holdt Forskerfabrikkens sommerkurs SommerLab i ferdige lokaler. Ved hjelp av praktisk og kreativ læring har de inspirert og lært over 230 elever om miljø, bærekraft og teknologi. Kurset varer i 5 dager og er rettet mot elever som skal begynne på 5.-7- trinn. Målet er å inspirere og gjøre dem kjent med naturvitenskapens spennende verden. Gjennom uken har de utført eksperimenter med ekte forskerutstyr og brukt kreativiteten til å løse morsomme oppgaver.
Det bekrefter både Isak (10), Ingrid (9), Ellinor (12) og Agnes (10) som alle har deltatt på sommerskolen.
– Det har vært spennende og artig, og vi har lært mye nytt, forteller Agnes Elstad Røsvoll.
– Jeg synes det var spesielt artig å identifisere blodtyper og å kjøre solcellebilrace, forteller Ellinor Anne Dahl.
Ukene har vært veldig innholdsrike og barna ha fått prøvd seg på mange forskjellige eksperimenter.
– Vi har lagd solcellebil, utført eksperimenter, brukt flammeslukker med CO2, vært ute i senteret og lagd såpebobler med CO2 gass, forteller Ingrid Andreassen Mikalsen.
Samarbeid om kursinnhold
I år har elevene fått utforske elektriske kretser, kjemiske reaksjoner og fornybar energi som gass og solceller. De har blant annet bygd sin egen solcellebil, testet ut ulike metoder for å rense vann, løst en «crime scene» ved hjelp av kodeknekking og laget sin egen is ved bruk av kjemi.
– Forskerfabrikken sentralt står for innholdet, men jeg har fått vært med å lage innhold til denne sommerskolen. Det er ekstra stas, forteller pedagogisk leder i Vitensenter Nordland, Helene Klæbo Møllersen.
Løste en «Crime scene»
I løpet av uken har barna også vært ivrige hjelpere til politiet i forbindelse med en etterforskning. Noen hadde nemlig i starten av uken brutt seg inn på vitensenteret og stjålet en iskremoppskrift. For å identifisere den mistenkte har barna samlet inn glass med «blod», hår og tatt fingeravtrykkene fra en glassflaske.
– Gjennom uken har vi jobbet med å analysere og finne blodtypen og DNA til de mistenkte. I slutten av uken kom politiet innom for å legge frem det siste beviset. Det vi trengte for å kunne avsløre saken var fingeravtrykket. Det var dette politiet kom med til oss, forteller sommerkurslærer, Kari-Mette Botn, som for tiden er lærerstudent ved Nord Universitet.
Populært
I likhet med tidligere år har det vært stor interesse for sommerkurset og alle ukene har vært fullbooket. Men fordi det i år var mulig å tilby sommerskolen gratis forsvant plassene i rekordfart.
– Fordi Rana Kommune fikk støtte fra Kunnskapsdepartementet var det i år mulig å gjennomføre sommerskolen gratis. Litt sårt tiltrengt etter koronaen, det er mange som har gått glipp av mye skole og mange som kanskje trenger litt ekstra. Det ble utsolgt med en gang, og vi har lange ventelister, forteller pedagogisk leder Møllersen.
Gode tilbakemeldinger
Det er ingen tvil om at elevene har hatt det bra, og er fornøyde med sommerskolen og kurslederne, sier Møllersen.
– Jeg synes det har gått kjempebra. Vi har hatt utrolig flinke kursledere, det må jeg bare si. De har vært veldig dyktige. Det har gått veldig bra og det virker som at barna er veldig fornøyde.
Håper på å inspirere
Lærerne på vitensenteret håper at barna inspireres til å bli forskere og oppretteholder interessen for realfag i fremtiden.
– Jeg håper at denne tidlige introduksjonen til realfag kan øke sannsynligheten til at barna interesserer seg for realfag og utdanner seg til noe vi i fremtiden vil nyte godt av, sier Møllersen.
En av barna som lot seg inspirere av forskerkurset er Isak Lillevik Klæboe (10).
– Jeg kunne kanskje tenkt meg til å bli forsker, og funnet på nye løsninger på energirelaterte problemer. For eksempel finne en måte å kjøre motorcross uten å forurense, men det må fortsatt lage lyd, påpeker Isak.
Tags: Forskerfabrikken, forskerfabrikkens sommerskole, grønn energi, miljø, morgendagens forskere, Realfag, sommerkurs, sommerlab
Categorised in: Nettsaker, Skal ligge på fremsiden, Uncategorized @no
Del Del