First Lego Leauge er ett av de prioriterte tiltakene for sponsortilskudd fra Mo Industripark AS. Arrangementet har vært sponset i flere år, og også i 2015 vil MIP AS være en aktiv samarbeidspartner for First Lego Leauge. Bildet er fra arrangementet høsten 2014 i Campus Helgeland.

Med Korgen Lego Locos til København

23 mars, 2015 15:38 Del Del

– Selv om noen lag nesten var som profflag, med foreldre som støtteteam, så var det skikkelig artig å få konkurrere med de andre. Andre lag var mer amatører, slik som oss, og vi lærte utrolig mye på dette.

Det forteller elevene i Korgen Lego Locos, etter at de kom hjem fra den skandinaviske finalen i First Lego Leauge i København.

Gule Sider møtte en del av teamet, med Andrine Skjellhaug, Jon Einar Rydsaa, Håkon Monsen Valla, Ariel Fagerbakk, Thea Sofie Martinussen og Oda Molden. De forteller om en artig tur, og også om en del stress for å kunne yte best mulig under konkurransen.

– Kanskje vil vi delta igjen senere, sier de.

 

Ypperlig for valgfag

Teamet besto av valgfaggruppa ved Korgen Sentralskole innenfor de tre fagene Teknologi i praksis, Forskning i praksis, og Media og informasjon.

– Alle elementene i First Lego Leauge passer svært godt inn i læreplanen, forteller lærer Karianne Storvoll ved Korgen sentralskole.

På teamet er det med elever fra alle tre klassetrinn, – åttende, niende og tiende. Korgen har deltatt med team på First Lego Leauge flere ganger. For disse var det første gang.

Elevene har brukt to timer i uka siden i høst for å forberede seg. Ved regionfinalen på Mo i høst vant de, og vant da billett til København.

First Lego Leauge (FLL) er langt mer enn å bygge og kjøre roboter, laget av Legoklosser. I FLL skal også lagene presentere en forskningsoppgave, ut fra et gitt tema.

Forskergruppa til Korgen Lego Locos sto for både undersøkelsene og for presentasjonen av deres funn under konkurransene. Temaet var: Hvorfor dropper så mange ut av skolen?

De gjennomførte en spørreundersøkelse, med elever fra ungdomsskole og videregående skole, samt intervju med en lærer.

– Det var ikke så overraskende svar som kom ut av undersøkelsen, sier de.

De undersøkte også hvilke muligheter moderne læremidler gir, og noen i teamet var på bedriftsbesøk, der de også fikk demonstrert ny teknologi for bruk i undervisning, som iPad og SmartBoard. Ut fra dette laget de en presentasjon, der problemstilling, metoder og svar ble belyst.

– Vi laget også en O-sky på svarene, sier de.

Før Københavnpresentasjonen gjorde de noen endringer og øvde ekstra.

 

Aktiv markedsføring

Markedsføringsgruppa hadde i oppgave å skaffe sponsorer for turen til København. De laget egen Facebookside og hadde ansvar for mediedekning, med opptreden både i avis og radio.

Gruppa hadde det hektisk for å skaffe sponsorer før Københavnturen.

– Du må ikke gi opp om du får et nei, forteller de.

De fikk inn over 100.000 kroner fra mange sponsorer, både små og store, fra både Rana, Hemnes og fra fylket, inklusive flere bedrifter i Mo Industripark.

Gruppa fikk presseavtale med Avisa Hemnes og Radio Korgen som ga presseakkreditiver i København, som eneste lag. De fikk være med på pressebriefingen, med blant annet den danske hoffsjefen tilstede. De fikk også ta bilder, på lik linje med øvrig presse. Underveis var de aktive på Facebook, både i forberedelser og under konkurransen i København.

– Under konkurransedagene var det skikkelig hektisk, og det var mye som skulle legges ut. Dette var da også et ledd i konkurransen.

På Mo ble FB-sida et positivt element i konkurransen. I København var det større forhold, og den fikk da ikke samme betydning. Fra de som satt hjemme og fulgte med på innsatsen under konkurransen fikk de mange gode tilbakemeldinger.

 

En millimeter er mye!

Teknologigruppa jobbet med robotene. De trente mye på kjøring og programmering etter Mo-finalen. De bygde om robotene, og i København var nivået mye høyere enn på Mo. Likevel fikk de langt mer poeng i Danmark enn på Mo, med nummer 16 av de 47 deltakerne.

– All øving med kjøring var både artig og frustrerende, og det siste særlig da det ble problemer. Da det gikk feil var det bare å programmere om igjen. Med robotkjøringen er det svært viktig med fininnstilling, om det skal bli et godt resultat, forteller de. Blant annet kan en bagatell som støv på hjulene velte hele greia.

I alt 16 elever reiste, sammen med tre voksne. Det var Karianne Storvoll fra Teknologi i praksis, Lars Morten Meland fra Forskning i praksis, og Geir Åge Helgå fra Media og informasjon. To elever kunne ikke være med.

Reisen startet natt til fredag med nattog og videre med fly. De kom til København fredag ettermiddag. Lørdag var det konkurransedag, og de måtte opp til halv sju for å være «fit for fight». Konkurransen varte til utpå ettermiddagen. Så var det fritid på byen, der noen dro på Tivoli mens andre så på folkelivet i København.

Tidlig søndag morgen var det opp klokka seks, og fly opp til Bodø. Derfra reiste de med buss, og etter nesten tolv timer var de endelig hjemme etter en opplevelsesrik tur.

 

Se artikkelen i pdf-format fra Gule Sider:

GSnr2_2015s7

Del Del