F.v.: Leder for administrasjon og forretningsutvikling Silje Falch, grafisk designer Kristine Valberg, og administrerende direktør og medgründer av LOCAT3D, Thomas Bentzen.

LOCAT3D etablerer seg i Mo Industripark

30 januar, 2025 8:51 Del Del

I oktober flyttet LOCAT3D inn sammen med Techlab til Gulbygget i industriparken. Selskapet, som utvikler en plattform rettet mot industrien, har valgt lokasjonen for å videreutvikle produktet med nærhet til brukerne, og for å dra nytte av det sterke fagmiljøet i industriparken.

LOCAT3D, uttalt «located,» opererer innen delingsøkonomien. De utvikler en plattform som globalt skal synliggjøre ledig kapasitet innen produksjon av varer og deler. Dette inkluderer blant annet 3D-skanning, 3D-printing og CNC-maskinering* i forskjellige materialer.

– Plattformen vi utvikler vil også gi tilgang til fagområder som ingeniørarbeid, design, overflatebehandling og gjenbruk, forteller administrerende direktør og medgründer av LOCAT3D, Thomas Bentzen.

Selskapet har i dag fire ansatte basert i Mo i Rana, mens investorer, medgründere og styremedlemmer er spredt over Finland, Canada, Stavanger, Oslo, Tromsø og Bodø.

– Vi var tidligere to personer på kontoret, men nå har vi ansatt vår tredje fulltidsansatt, Silje Falch, som leder for administrasjon og forretningsutvikling. Dermed har tre av våre fire ansatte kontorplass her i Gulbygget, sier Bentzen.

Falch er nyutdannet med en bachelor i økonomi, digitalisering og forretningsutvikling. Ifølge henne er stillingen svært relevant for utdanningen hun nettopp har fullført, og hun trives veldig godt i den nye jobben.

– De to første ukene har vært veldig spennende. Arbeidet er variert, og det er mye å sette seg inn i. Jeg jobber blant annet med administrasjon, forberedelser til plattformlansering, strukturering og integrasjon av CRM for å nevne noe, forteller Falch.

Bakgrunnen for plattformen som utvikles er at mange bedrifter har restkapasitet på maskiner og ressurser som ikke markedsføres utenfor deres vanlige segmenter. Samtidig er behovet for lokal produksjon stort, med hensyn til bærekraft, forsyningssikkerhet og beredskap.

– Her kommer LOCAT3D inn i bildet. Det er utfordrende å finne riktig kapasitet og kompetanse til rett pris. Her bygger vi en bro mellom ulike aktører, slik at flere kan utnytte den tilgjengelige kapasiteten, forklarer Benzen.

Bentzen sammenligner plattformen med bildeling, der utnyttelse av tilgjengelige ressurser gir fordeler for alle parter.

– Det er unødvendig at alle eier en bil som brukes bare 1 prosent av tiden. Hvis noen kan låne bilen min en time for 350 kroner mens jeg sparer 50 kroner i parkering, hvorfor ikke? Det er en vinn-vinn-situasjon, samtidig som det styrker beredskap, forsyningssikkerhet og bærekraft, sier Bentzen.

Nærhet til industrien og brukerne av plattformen deres har vært avgjørende i testfasen, og gjør det lettere å videreutvikle produktet.

– Vi utvikler et industriverktøy, og vi er overbevist om at fagmiljøet som finnes i Mo Industripark vil være en viktig kilde til kompetanse i vårt videre arbeid. Flere bedrifter i parken har allerede vært med i testfasen av ulike moduler, og har vært avgjørende for vår utvikling. Vi har også levert og mottatt forespørsler fra aktører i parken, noe som har hatt stor betydning for produktutviklingen vår, sier Bentzen.

Samlokaliseringen med Techlab er også en stor fordel.

– Techlab er et spennende og kunnskapsrikt miljø med et stort faglig nettverk. Vi tror de, sammen med de øvrige fagmiljøene i industriparken, vil være gode sparringspartnere i vårt videre utviklingsarbeid, forteller Bentzen.

Bentzen tror de har mye å lære av hverandre.

– Techlab fremmer innovasjon og bruk av ny teknologi i skoler, bedrifter og offentlige miljøer. Vi fokuserer på å kommersialisere, øke utnyttelsen og lønnsomheten av slikt utstyr, samt lette tilgangen til slike ressurser. Jeg tror vi har mye å lære av hverandre og kan oppnå viktige synergier, sier Bentzen.

F.v.: Administrerende direktør og medgründer av LOCAT3D, Thomas Bentzen, sammen med daglig leder i Techlab, Kay Tomas Fagervik Bertheussen. – Jeg tror vi har mye å lære av hverandre og kan oppnå viktige synergier, sier Bentzen.

Første versjon av plattformen lanseres i november, med bedrifter i Mo Industripark som de første brukerne.

– Lanseringen vil foregå stegvis. Det betyr at vi tester ut funksjonaliteten mot et begrenset antall bedrifter om gangen, gir de brukertilgang og legger inn de forskjellige kapasitetene, forteller Bentzen.

Plattformen vil ha begrenset med funksjonalitet fra start, men vil få flere funksjoner i allerede planlagte oppdateringer.

– Etter hvert som vi får tilbakemeldinger, vil vi optimalisere brukeropplevelsen og legge til flere funksjoner. Utviklingsteamet vårt jobber parallelt med neste versjon, og det vil komme månedlige oppdateringer, sier Bentzen.

Når alle funksjonene er lansert, skal man kunne skaffe et produkt eller en reservedel produsert lokalt, kun ved å ta et bilde av det man ønsker å få produsert med mobilen.

ORDFORKLARINGER

*CNC-maskinering (Computer Numerical Control) er en avansert produksjonsmetode som brukes til å lage presise og komplekse deler og komponenter ved hjelp av datamaskinstyrte verktøy og maskiner.

Del Del