Benjamin Sletten (10) lager ballong av hansken. Han er en av 26 barn som har deltatt på Forskerfabrikkens sommerskole.

Kreativ læring, uten skolebøker

28 august, 2019 13:29 Del Del

Forskerfabrikkens sommerskole har blitt så populær at de måtte kjøre arrangementet over to uker. Målet var å vise barn og unge hvor kult realfag er og alle som skulle opp i 5. 6. og 7. klasse til høsten ble derfor invitert til en uke full av eksperimenter, læring og morsomme oppdagelser i sommerferien.

– Det er 26 unger på denne gruppen, og i dag skal de lage en vulkan basert på en blanding av hydrogenperoksid og gjær, pluss litt rød konditorfarge for å få rett visuell effekt. Vi laget en lignende vulkan i går også, og det syntes ungene var gøy, sa nyutdannet lærer, Malin Ronesen, da vi traff henne under årets utgave av Forskerfabrikken i Mo i Rana.
Sammen med lærerstudent Marthe Iversen gir de ungene en praktisk og leken tilnærming til matematikk.

Forskerfabrikkens sommerskole hadde tilholdssted ved Lyngheim barneskole.

Kreative barn
– Dette gir barna mestring, forståelse og kunnskap de kan bruke hele livet. Ungene er helt rå. De har veldig mange kreative ideer. Jeg er skikkelig imponert, sier Ronesen.
Ungene møter klokken 09 om morgenen og jobber frem til klokken 15.
– Nå må alle ta på seg hansker og vernebriller, sier Iversen.

– Skal vi i Gule Sider? Kult! Vi er jo også gule, sier ungene mens de viser frem uniformene hvor det med stor skrift står skrevet Ferieforskerne.
Forskerfabrikken har base på Lyngheim barneskole.

– Er det noen som husker hva en vulkan er?, spør Iversen.
– Jeg husker at det kommer skum ut, forteller en ivrig ferieforsker.
– Det er et fjell med hull i, skyter en annen inn.

Olivia Valrygg (11), Dina Selnes (11) og Tilde Martiniussen (11) lager vulkan.

Iversen forklarer hvordan jordskorpene beveger seg og at det kan komme opp magma når de beveger seg fra hverandre.
– Vil du se når jeg blåser opp hansken?, spør Benjamin Sletten (10) og lager ballong av hansken.

Morsom læring
For at det skal se ut som en vulkan dekker de flasken med sand fra sandkassen.
Olivia Valrygg (11), Tilde Martiniussen (11) og Dina Selnes (11) lærer om hypotese og diskuterer hva de tror kommer til å skje når de heller oppi gjærblandingen.
– Dette er veldig artig. Vi lærer mer enn på skolen. Vi gjør mange eksperimenter, så jeg håper at jeg får være med på Forskerfabrikkens sommerskole til neste år også, sier Olivia som vil jobbe med eksperimenter når hun blir stor.
– Jeg vil ikke bli forsker. Jeg vil jobbe i butikk, men jeg kommer til å ha mange venner som jobber med forskning, sier Dina.

Som ferieforsker kombinerer man lek og realfagslæring.

– Ungene liker spesielt smell og vulkaner. De har også vist stor interesse for steiner og mineraler. Realfag blir artig her. Det er en kreativ og aktiv måte å lære både matematikk og naturfag på, sier Ronesen.
– Jeg synes dette er et godt initiativ og jeg tror det fungerer. Vi ser at ungene lærer mye uten å bruke skolebøker, avslutter Iversen.

Kunnskapsparken Helgeland og bedriftene bak prosjektet “samarbeid skole og næringsliv” er med og støtter opp om ekstra sommerskole. Fra Mo Industripark har Momek Group, Ferroglobe, Mo Industripark AS, Elkem Rana, Sintef Molab og Rana Gruber sponset arrangementet. Kunnskapsparken Helgeland er også blant bidragsyterne.

Markedsdirektør i Mo Industripark AS sier han har stor tro på å tenne realfagsinteressen tidlig.
– Jeg mener læring gjennom lek og eksperimenter som Forskerfabrikken fasiliterer vil kunne tenne en interesse for realfag hos mange barn og at de kanskje kan komme til å velge slike fagretninger senere i livet. Det vil være bra for fremtidig rekruttering til regionen, som er av stor betydning for industribyen Mo i Rana, som vil se enda større bredde i næringslivsaktiviteten i fremtiden. Jeg tror kanskje også barna husker eksperimentene enda bedre enn en mer teoretisk tilnærming, og det at de samtidig har det gøy må jo være en vinnerkombinasjon, sier Gabor.

 

 

Om Forskerfabrikkens sommerskole

  • Arrangeres årlig over hele landet av Forskerfabrikken, gjennomføres ved hjelp av lokale kompetansemiljø.
  • Forskerfabrikken promoterer realfagsrettede fritidsaktiviteter for barn og unge
  • Sommerskolen er for elever som skal opp i 5., 6. og 7. klasse til høsten.
  • På sommerskolen blir deltakerne flinkere i naturfag og lærer mer om kjemi, fysikk og biologi. Kurset følger skolens 
læreplan for 5. – 7. trinn i naturfag.

 

Del Del