Kato Kraft Osmo.

Kato Kraft Osmo – full fart i 70 år

9 desember, 2024 9:54 Del Del

Kato Kraft Osmo har arbeidet nesten hele livet i industriparken, spilt med bandet på julebord i Kuala Lumpur, og brukt mer enn ett år av livet sitt på å kjøre til og fra jobb. I november fyller han 70 år, men han har ingen planer om å gi seg ennå.

Hemnesværingen og familiefaren Kato Kraft Osmo bor sammen med sin kone på Hemnesberget. Der har de siden 1998 bodd i et gammelt tømmerhus som har vært under kontinuerlig oppussing i 26 år. Kato og Hege har vært sammen siden 1980 og fikk sitt første barn i 1985.

Kato har tre barn. En datter som bor på Hemnesberget og en datter og en sønn som bor i Trondheim. I tillegg har han barnebarn både på Hemnes, i Trondheim og i Bodø, så en god del av fritiden går med til å besøke familien.

– Jeg er bestefar, trebarnsfar og musiker, med en stor lidenskap for jobben min som elektroinstallatør i Miras Elektro. I tillegg til å være snekker, rørlegger og elektriker i eget hus, har jeg både båt på Hemnes og hytte i Stormyrbassenget. Fritiden min er aldri kjedelig – det kan til tider være ganske hektisk.

Kato beskriver seg selv som travel og har alltid nok å henge fingrene i. De siste 26 årene har mye av tiden hans gått med til å pusse opp eget hus.

– I 1998 solgte vi en moderne enebolig på Hauknes og kjøpte vårt nåværende hus på Hemnesberget. Det var et gammelt tømmerhus som manglet absolutt alt av moderne infrastruktur.

Huset måtte etterisoleres, få nye vinduer og bordkledning, og det måtte etableres strøm, vann og avløp.

– Vi har klart å skape et funksjonelt hus uten å rive innvendig. Vi har beholdt både takbjelker, døråpninger, listverk og paneler for å beholde noe av husets sjel. Det fremstår som det er fra 1867 som det opprinnelig er fra.

Huset i Sjøgata på Hemnesberget ca. 1890.

Historien bak KRAFT-navnet
Kato het opprinnelig bare Osmo til etternavn, men valgte å ta tilbake et gammelt familienavn da han startet som elektroinstallatør.

– Jeg har svenske oldeforeldre fra Østersund. Min tipp-tipp-tippoldefar het Kraft til etternavn, mens sønnen hans het Stolt og barnebarnet Frisk. Min bestefar het Frisk, og min mor hadde det som pikenavn.

Navnet Kraft føltes passende for en elektroinstallatør, og Kato tok det som mellomnavn.

– Min bror valgte faktisk Frisk som mellomnavn, så vi har begge videreført familiehistorien på hver vår måte.

Arbeidsliv
Kato startet karrieren i industrien i 1973 som ferieavløser på A/S Norsk Jernverk. Etter å ha fullført elektroingeniørutdanningen ved Trondheim Tekniske Skole (1973–1977) og militærtjeneste, vendte han tilbake til Mo i Rana med datteren sin.

Der fikk han tilbud om jobb i stripperhallen og avanserte raskt til transformatorstasjonen i Svabo. Gjennom årene har han jobbet innen tegning, innkjøp, elektrogrossistbransjen og som prosjektleder før han i 2011 begynte i Miras Elektro, hvor han fortsatt trives i dag.

– Jeg ble værende i elektrogrossistbransjen i 15 år før jeg fikk tilbud om jobb som prosjektleder elektro i YIT (Caverion) i 2008. Der fikk jeg muligheten til å ta installatørprøven. Etter å ha lest flere tusen sider med lovverk, forskrifter og normer, besto jeg prøven i april 2010.

Halvannet år senere får Kato jobb i Miras, avd. Kran og Elektro. Her blir han værende, og etter tretten år med flere omstruktureringer og navnebytter er han fortsatt i Miras, nå i Miras Elektro, og han har ingen planer om å gi seg enda.

– Jeg har vært i Miras i tretten år og stortrives fortsatt. Jeg har vært innom det meste og opparbeidet meg solid kunnskap om kundenes anlegg. Det føles for tidlig å gi seg nå.

Kato stortrives fortsatt i jobb og har ingen planer om å gi seg enda.

Kjørt bil i ett år til og fra jobb
– Jeg har kjørt til og fra jobb mellom Mo og Hemnes hver arbeidsdag i 26 år. I løpet av disse årene har tilbakelagt mer enn 500.000 km. Det tilsvarer mer enn ett år bak rattet. På denne tiden har jeg klart å bruke opp seks biler, alle av merket Ford.

Musikeren
– Det finnes omtrent ikke et festlokale i Nordland som jeg ikke har spilt på.

Kato har spilt opp til dans siden han var fjorten år gammel, både med gitar og vokal. Han har spilt i flere band opp gjennom årene, men de sværeste spillejobbene har han hatt i «Fire frekke fyrer».

Foto: Privat, Kato Kraft Osmo i 1972 i bandet Henry Hawk.

– Jeg begynte i forløperen til Fire Frekke Fyrer (FFF) i 1986, et band som gradvis utviklet seg fra danseband til et gitarbasert band med egenkomponerte låter. FFF ble offisielt dannet rundt 1995 og ga ut en CD med 13 låter i 2002, som fortsatt spilles på NRK Nordland.

– Den mest minneverdige spillejobben Kato har hatt var på et tre ukers cruise fra Bergen til Las Palmas.Vi spilte hver kveld ombord på båten, og fikk samtidig oppleve alle disse fantastiske stedene langs ruten. En utrolig artig opplevelse!

FFF har også spilt julekonsert for Saga Petroleum på oljeplattformen Snorre B, to ganger.

– Vi fløy ut med helikopter og hadde med oss komikere og lokale artister som Petter Rønning, Gunnar Akseth og Tore Hansen fra Unit Five. Det ble en suksess, og vi ble leid inn til et lignende opplegg for Statoils jubileum i Stavanger noen år senere.

Foto: Privat, FFF på tur i La Rochelle.

Kuala Lumpur
Bandmedlem i FFF, Steinar Henriksen, jobbet i Statoil i 2014. Da de skulle bygge den nye plattformen Gina Krog, og prosjekteringen skulle foregå i Kuala Lumpur, var Henriksen med i arrangementskomiteen. Når julebordet skulle planlegges, var det ingen tvil om hvem som skulle spille.

Kato og bandet fløy første klasse med Thai Air fra Oslo til Kuala Lumpur, og oppholdet ble over all forventning.

– Det var black russian, treretters middag og en meget behagelig måte å reise på, mildt sagt. Vi bodde på Kuala Lumpur Grand Millennium Hotel i suiter, med egen lounge i etasjen vi bodde i, hvor alt var inkludert. Vi var der i tre dager, spilte en kveld, før vi fløy hjem igjen med Thai Air, avslutter han.

Del Del