Tone Jakobsen, prosjektleder i Kunnskapsparken Helgeland

Industrifagskolen etablerer lokalt sekretariat i Mo i Rana

27 mars, 2025 8:40 Del Del

Gjennom industrifagskolen kan ansatte gjennomføre studier ved siden av fulltidsjobb, blant annet innen automatisering, prosjektledelse, markedsføring og økonomi. Nå opprettes et lokalt sekretariat for å sikre at det er samsvar mellom tilbud og behov.

Den 4. februar møttes tillitsvalgte i Fellesforbundet, organisasjonen Styrke og HR-ledere i Mo i Rana, for å etablere et lokalt sekretariat for videreutdanning av fagarbeidere i industrien. Målet er å sikre at etter- og videreutdanningstilbud blir mer relevante og tilpasset arbeidstakernes og bedriftenes behov. Det er ansatte i organiserte bedrifter i Fellesforbundet som har rett på denne videreutdanningen.

Sekretariatet består av sentrale aktører fra både industri og utdanning: Jøran Bergerud (Fagskolen Viken), Tone Jakobsen (Kunnskapsparken Helgeland og ACT), Remy André Knapstad og Johan Hovind (Fellesforbundet), Kari-Anne Smith-Nilsen (Mo Industripark) og Terje Ditlefsen (Celsa Armeringsstål).

Her er det lokale sekretariatet. F.v.: Tone Jakobsen, Kari-Anne Smith-Nilsen, Remy André Knapstad (Jernverksklubben), Terje Ditlefsen (Celsa Armeringsstål), Johan Hovind (Rana Gruber), Jøran Bergerud (Konstituert utdanningsleder industrifagskolen, Fagskolen Viken, studiested Kongsberg).

Videreutdanningstilbudet er en del av Industrioverenskomsten, hvor det er forhandlet frem at 10 prosent av ansatte i bedriftene kan få fri med lønn for å studere inntil 75 timer i året. Finansieringen skjer gjennom et fond på totalt 50 millioner kroner, hvor både regjeringen og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri bidrar med like store summer.

– Dette er en historisk satsing på fagarbeidere i industrien. Det betyr at flere kan skaffe seg ny kompetanse uten at det koster dem eller bedriftene noe, sier Jakobsen.

Under etableringen av sekretariatet ble det arrangert en workshop med representanter fra flere bedrifter. Det er Fagskolen Viken som organiserer tilbudet. Til høsten vil studier innen prosjektledelse for fagarbeidere, industriell digitalisert automatisering samt ledelse, økonomi og markedsføring for industrien bli gjennomført i Mo i Rana. Studiene er nettbaserte med samlinger, noe som gir fleksibilitet for deltakerne.

Industrifagskolens studier er spesielt utviklet for industri- og byggenæringen og er korte, fleksible studietilbud på inntil 30 studiepoeng. Det er ikke en fysisk skole, men et nasjonalt konsept med studieplasser finansiert over statsbudsjettet.

– Industrifagskolen er et viktig verktøy for å sikre at industrien får tilgang til relevant kompetanse. Ved å tilby fleksible og målrettede utdanningstilbud kan vi møte både arbeidsgiveres og arbeidstakeres behov, sier Jøran Bergerud, utdanningsleder for industrifagskoletilbudene hos Fagskolen Viken.

Hun leder sekretariatet, med lokal støtte fra prosjektleder for Kunnskapsparken Helgeland, Tone Jakobsen.

– Studietilbudene må være etterspurt kompetanse både fra arbeidsgivere og ansatte, slik at vi sikrer at tilbudene blir relevante, sier Jakobsen.

Tone Jakobsen, prosjektleder i Kunnskapsparken Helgeland, under etablering av et lokalt sekretariat for videreutdanning av fagarbeidere i industrien.

En av utfordringene i Nordland har vært mangelen på høyere utdanning innen tekniske fag. I dag må man reise til Tromsø eller Trondheim for å ta teknisk utdanning. Industrifagskoletilbudene bidrar til å tette dette gapet.

– Høyere kompetanse gir industrien bedre forutsetninger for kvalitet og konkurransekraft, samtidig som fagarbeidere blir mer attraktive på arbeidsmarkedet, sier Jakobsen.

Videreutdanningstilbudene vil særlig rette seg mot fagområder som metallurgi, smelteprosesser, automatisering og logistikk. Sekretariatet skal vurdere behov og se på hvilke nye studietilbud som skal utvikles.

– Vi skal jobbe tett med industrien for å sikre at videreutdanningstilbudene er relevante og tilpasset behovene i bransjen, sier hun.

Fagarbeidere som ønsker å benytte seg av tilbudet, kan ta kontakt med sin tillitsvalgte, arbeidsgiver, eller Tone Jakobsen i Kunnskapsparken Helgeland for mer informasjon.

– Dette er en unik mulighet for industriarbeidere til å heve sin kompetanse, samtidig som de beholder full lønn, avslutter Jakobsen.

Del Del