
Halverer utslippene fra containerfrakt
5 april, 2025 13:39 Del DelRana Industriterminal og North Sea Container Line lanserer tiltak som halverer utslippene fra containerfrakta til og fra Mo i Rana. Med metanoldrevne skip og elektrisk lastebil, har industrien i samarbeid fått tilgang til lav- og nullutslippstransport fra dør til dør.
Inn til Rana Industriterminal (RIT) kom det sent fredag inn et splitter nytt skip fra North Sea Container Line (NCL) som kan driftes på metanol. Containerne blir på land fraktet med RITs nye helelektriske lastebil med sidelaster. Dette betyr en halvering av utslippene i frakta av varer. Prosjektet er et resultat av samarbeid mellom RIT, NCL, Elkem, Celsa og Ferroglobe.

NCL Vestland ligger til kai ved Rana Industriterminal. Ved siden står den nye elektriske trekkvognen.
Elkem og NCL har samarbeidet om selve byggingen av de to søsterskipene, som kan driftes på metanol. Disse skal gå i faste ruter til og fra Norge de neste femten årene.
NCL har i dag fire frakteskip i trafikk, de seiler mellom Norge, Tyskland og Nederland. Den nye båten som fra nå jevnlig skal ankomme Mo i Rana, har fått navnet NCL Vestland. Sammen med søsterskipet NCL Nordland, skal de erstatte tre av de gamle skipene i flåten. Dette er også det første metanoldrevne skipet i deres flåte. I juni kommer deres andre skip, og i 2026 setter de i drift verdens første containerskip som driftes på ren ammoniakk.
– Vi i NCL jobber kontinuerlig for å gjøre sjøfrakt tryggere, mer effektiv og mer miljøvennlig. Skipene er et betydelig løft i innovasjon og energibesparende tiltak. Et nøkkelpunkt for oss er å gjøre det kostnadseffektivt for kundene, slik at vi gjør grønn frakt til det foretrukne valget, sier Bente Hetland, administrerende direktør i NCL, i en pressemelding.
Daglig leder Alf Øverli i RIT understreker at også de har en langsiktig strategi for å redusere utslipp.
-RIT har de siste årene investert i elektrisk hjullaster, landstrømanlegg for båter, og nå en elektrisk lastebil med sidelaster. Dette er nødvendige grep for en topp moderne havn, sier Øverli.

Her er den nye lastebilen som Rana Industriterminal har investert i.
Øverli understreker at dette er et lagarbeid.
– Koordinert innsats og samarbeid mellom industri og logistikknæring er avgjørende. Det er vanskelig for enkeltbedrifter å løse dette alene. Containere har de siste årene utgjort en økende godsmengde for oss, noe som åpner for sikrere transport, lavere utslipp og større lokal verdiskapning, sier han.
Lørdag 5. april markerte RIT og NCL anledningen med høytidelig åpning, med begge de nye fartøyene på plass. NCLs mannskap stilte også opp med omvisning på det nye containerskipet.

Kaptein Henning Dingen er godt fornøyd med det nye skipet. – Skipet er godt utstyrt med den nyeste teknologien og har europeisk god kvalitet. Det er viktig når vi skal kjøre langs norskekysten som er en av de røffeste i verden.

Representanter fra Elkem Rana, Celsa Armeringsstål og Ferroglobe Mangan Norge på tur inn i NCL Vestland for omvising.

Karen Søreng (i front) og Cecilie Festvåg i Celsa Armeringsstål er klar for omvising.

Inne i motorrommet i skipet NCL Vestland.

Inne i kontrollrommet ved siden av motorrommet sitter det flere som har full kontroll på alle prosessene som styrer skipet.

Alf A. Øverli, Geir Ove Storheil og Nancy Stien Schreiner.

Inne i styrhuset på skipet.
Elkem er hovedaksjonær i NCL, og har samarbeidet tett med dem i dette prosjektet.
-Skipning med container utgjør en betydelig del av Elkem Rana sin frakt av produkter til våre kunder. Gjennom partnerskapet mellom NCL og Elkem for å etablere nye lavutslippsskip, vil Elkem Rana nå kunne levere ferrosilisium til kundene i Europa på en mer miljøvennlig måte, sier innkjøps- og råvaresjef i Elkem Rana Stig Meisfjord.

Stig Meisfjord tok det første kakestykket under dagens åpning.
Celsa har også tatt i bruk containere for blant annet elektroder, ildfastmateriale og legeringer.
-Vi har interesse og ambisjon om å få til grønnere og mer bærekraftig transport. I den forbindelse er den elektriske lastebilen og containerskip med lavere utslipp veldig velkommen, og i tråd med selskapets målsetting, sier Hans-Petter Jakobsen, logistikksjef i Celsa Armeringsstål.
Ferroglobe jubler også over utviklingen. Sjef for kvalitet, helse, miljø og sikkerhet Geir Ove Storheil sier dette spiller rett inn i deres strategi.
-Ferroglobe jobber for å redusere våre utslipp av drivhusgasser betydelig i årene framover. Vi setter stor pris på at våre samarbeidspartnere deler denne målsetningen, og bidrar til reduksjon av utslipp i hele verdikjeden, sier Storheil.
Fakta:
- Den elektriske lastebilen er av typen Volvo FMX trekkvogn. Den har en sidelaster som er designet for å enkelt håndtere containere.
- Investeringen i elektrisk trekkvogn har fått støtte fra Enova, og er beregnet å gi utslippskutt på rundt 70 tonn CO2 årlig.
- Rana Industriterminal er en av landets travleste sjøterminaler, med ca. 2 millioner tonn gods over kai.
- NCL er et norsk containerlinjerederi med Elkem som hovedaksjonær.
- Skipene NCL Vestland og NCL Nordland er designet for «dual fuel», det vil si at de i fremtiden også kan gå på batteri og hydrogen. Skipene kan i dag seile med fem prosent innblanding av biometanol. Ambisjonen er å gradvis øke andelen i tråd med regjeringens klimamål og utviklingen av verdikjeden for grønne marine drivstoff. Skipene har også 250 kWh batteripakker og landstrømtilkoblinger.
- Skipene er designet i Norge av NCL, som også har inngått en avtale med Equinor om levering og bunkring av biometanol i Norge.
Tags: bærekraftig logistikk, Celsa, containerfrakt, elektrisk lastebil, Elkem, Ferroglobe, grønn transport, industri, klimavennlig frakt, lavutslipp, metanoldrevne skip, miljøvennlig frakt, Mo i Rana, NCL Vestland, North Sea Container Line, Nullutslipp, Rana Industriterminal, Samarbeid, sjøtransport, Utslippsreduksjon
Categorised in: Industriparknytt, Nettsaker, Skal ligge på fremsiden
Del Del