Folkefest i industriparken
1 oktober, 2019 18:04 Del DelSøndag 29. september inviterte Mo Industripark AS, Ferroglobe Mangan Norge, Celsa Armeringsstål, Elkem Rana og Rana Utviklingsselskap til åpen dag i industriparken for å markere at det var nøyaktig 30 år siden siste tapping på råjernverket.
Stor interesse
29. september 1989 ble siste tapping på råjernverket foretatt, under ett år etter det statlige vedtaket som slo fast nedleggelse av den malbaserte stålproduksjonen ved Norsk Jernverk. Denne datoen markerer på mange måter overgangen fra statlig til privat eie i industriparken, og 30 år senere har det som i dag er Mo Industripark, flere ben å stå på enn noen gang tidligere. Derfor fant prosessindustrien som eksisterer på tuftene til Jernverket sammen med Mo Industripark AS og Rana Utviklingsselskap at det var på sin plass å invitere til åpen dag for å vise frem noe av dagens aktivitet i en av Norges største industriparker.
Rett utenfor det som en gang i tiden var administrasjonsbygget til AS Norsk Jernverk, ble det rigget til et 30 meter langt telt som tok imot de over 250 personene som tok turen til omstillingsmarkeringen. Dagen før var det meste klart for storinnrykk. Allerede en time før arrangementet startet søndag var de første deltakerne på plass klare for grillmat, kaffe og kake samt underholdning og musikk.
Ny omstilling
Omstillingsmarkering ble åpnet med et musikalsk innslag fra jazzmusiker Håkon Skog Erlandsen, som akkurat hadde kommet hjem fra en dramatisk tur til Russland for å bestige Elbrus, noe han fortalte om under sitt inspirerende foredrag. En stolt ordfører, Geir Waage, og administrerende direktør i Mo Industrpark as, Arve Ulriksen, påpekte i sine taler at Rana har lyktes med omstillinger tidligere og nå står overfor en ny omstilling i en grønnere retning.
–Det industrien her i Rana har klart de siste 30 årene gjennom knallharde omstillingsprosesser er inspirerende. Det betyr ikke at vi er ferdig med å omstille oss som samfunn. De neste tiårene står vi ovenfor store endringer hvor vi må tilpasse oss en grønnere hverdag. Ranaindustrien vil spille en viktig rolle i tiden fremover og være en del av løsningen i det grønne skiftet, sa ordføreren.
På dagsordenen stod også rekruttering av unge noe Hans-Petter Skjæran, HMS og HR-sjef ved Celsa Armeringsstål hadde oppskriften på:
–For å få flere barn må vi renske butikkhyllene i Rana for prevensjonsmiddel. Det vil gi en ny babyboom, smilte han lurt til latter og applaus fra publikum.
Barneshow
Åpen dag tiltrakk seg en god blanding av publikummere fra pensjonister til barnehageunger. Den nedre aldersgruppen var godt representert og fikk en spennende smakebit av industrien. SINTEF Molabs avdelingsingeniør Jørn Røssvoll stilte med flytende nitrogen og varmtvann som sammen skapte en eksplosiv dampsky som gjorde flere av barna ville av begeistring. Han brukte også flytende nitrogen til å lage velsmakende iskrem for barna.
Festligheten var lagt fra over for de yngste da MIP Sikkerhetssenter stilte med brann- og sykebil hvor, barna fikk bli med på en kjøretur med blålys og sirener. Det var både smil og latter da de steg ut av bilene.
Omvisninger
For mange av de tilmøtte var omstillingsmarkeringen også en mulighet til å få en omvisning i industriparken og hos prosessbedriftene. Det var satt opp tre turer med guide hvor den første bussen tok med deltakerne med på en omvisning i parken, den andre bussen satte kurs mot Ferroglobe og Elkem for omvisning hos, og den siste bussen dro til Celsas valseverk, hvor omvisning i hovedkabinen ventet. Flere av de som benyttet disse mulighetene var tidligere ansatte som ikke hadde vært på tomta siden de gikk av med pensjon, som for noen var før 1989. Industriparken har gått igjennom mange endringer siden og flere av de som returnerte var imponert over hvor forandret det hadde blitt siden deres tid. Det vekket mange minner.
Tusen takk til alle som tok turen til omstillingsmarkering og åpen dag i helga!
Arve Ulriksens tale fra arrangementet:
Kjære alle sammen,
Velkommen til Mo Industripark!
I dag markerer vi på mange måter hvor bra det faktisk har gått med industrien i Rana 30 år etter at vi gikk over fra statlig til privat eie. Det er nøyaktig 30 år siden siste tapping på råjernverket skjedde, og der andre industrisamfunn i Norge oppigjennom historien mer eller mindre forvitret bort, løftes Ranaindustrien ofte frem av både Statsministeren og andre politikere som et eksempel på en vellykket omstilling. Og en omstilling har det jammen vært.
Vi har i dag mange flere ben å stå på i Mo Industripark enn vi noen gang har hatt tidligere. Mange næringer regjeringen har pekt på som noe av det vi skal leve av etter at olje alderen går mot slutten, er allerede representert her i parken. Dette vil dere få høre mer om på omvisning inne på tomta fra klokken tre og utover.
Ranasamfunnet viste en utrolig ståpåvilje og evne til å skape nye arbeidsplasser og samtidig overføre verdifull industriell tankegang også til arbeidsplasser i offentlig sektor, som sterke krefter hadde jobbet hardt for med å få lagt til Rana etter nedleggingsvedtaket i 1988 var et faktum.
Og i 2019 står vi på mange måter foran en ny omstilling. Industrien i parken i dag satser på ny teknologi som reduserer utslipp og øker graden av energieffektivisering mye mer enn tidligere. Vi lykkes også godt med sirkulær økonomi, og eksemplifiserer det grønne skiftet. Men det er nå vi må ta smarte valg skal vi fortsatt henge med og fortsette å skape arbeidsplasser som ungdommen vår og nye Ranværinger kan ha nytte av fremover.
En nytenkende industri skaper store ringvirkninger for lokalsamfunnene rundt, og sørger for en levende region. Og det er nettopp det vi trenger her på Helgeland, flere folk og mer aktivitet. Vi må derfor tørre å ta de vanskelige diskusjonene om arealbruk og energikilder, for ny og grønnere storindustri banker på vår dør. Ønsker vi vekst og ny grønn industri velkommen eller sier vi nei takk, som igjen vil føre til at Ranasamfunnet stagnerer?
Vi må huske at vi lever i en globalisert verden hvor industriaktører leter nettopp globalt. Skal vi være attraktive og konkurransedyktige i fremtiden også må vi tørre å utvikle oss, tørre å tenke nytt. Rana klarte det på slutten av åttitallet, men nå har er vi langt bedre forutsetninger for å lykkes enn den gang.
Vi bør også ta signalene fra de unge på alvor. De ønsker seg endring i en grønnere retning og de ønsker seg meningsfylte arbeidsplasser hvor de kan utgjøre en forskjell. Dette må vi greie å skape i Rana for å sørge for bolyst og vekst. Da kan vi ikke fortsette med «business as usual» for å si det på godt norsk. Da må vi heie frem industrien som er her i dag, som er blant de grønneste i verden, og samtidig ønske fremtidens grønne industrisatsinger og energiinvesteringer velkommen her i Rana.
Det var en gang at hele Norge så til Rana for et nasjonalt jernverk skulle bygges her, og befolkningen i Rana var blant de stolteste i landet. Vi må tilbake til tankegangen om at hele Norge skal se til Rana, når det kommer til bærekraftig industri som forsyner verden med grønne produkter. Og ikke minst må vi ikke glemme at vi fortsatt har mye å være stolt av her.
Takk for at dere kom, håper dere benytter anledningen til å besøke prosessbedriftene og ta en omvisning i parken etter denne seansen.
Tags: Arve Ulriksen, Celsa Armeringsstål AS, Elkem, Ferroglobe, Folkefest, Geir Waage, industri, markering, Omstilling, Rana Utviklingsselskap AS
Categorised in: Nettsaker, Skal ligge på fremsiden, Uncategorized @no
Del Del