F.v.: Anna Sofie Røbergeng , Kristoffer Weiseth, Iril Aanes og Maikel Åsland

Fire nye fagbrev i mo Industripark

7 oktober, 2024 10:34 Del Del

I juni tok fire ansatte i Mo Industripark AS fagbrev i løpet av samme uke. Alle fire oppnådde karakteren bestått meget godt, og kan nå feire med fagbrev i produksjonsteknikk.

Det er prosessteknikerne Anna Sofie Røbergeng, Iril Aanes, Maikel Åsland og Kristoffer Weiseth som har tatt fagbrev i produksjonsteknikk, alle med litt forskjellig fremgangsmåte.

– Det er tre forskjellige veier til fagbrevet som er tatt og alle tre har blitt benyttet, sier driftsingeniør i Mo Industripark (MIP), Trond Olsen.

Anna er den eneste av de fire som har tatt fagbrevet med normal lærlingetid.

– Anna har gått et normalt løp med to år lærlingetid i produksjonsteknikk med en avsluttende teoretisk prøve og en praktisk fagprøve, forteller Olsen.

– Vi har kontakt med opplæringskontoret og de var innom og presenterte flere veier til målet om å få fagbrev. Det var da de tre andre ansatte hoppet på løpet, legger Olsen til.

Iril Aanes tok fagbrevet etter å ha jobbet to år i MIP som prosessoperatør/prosesstekniker med bakgrunnen hennes som maskinist.

– Iril jobbet hos oss i to år før hun bestemte seg for å ta fagbrevet. Da arbeidet hun ett år på lærlingekontrakt før hun gjennomførte teoretisk prøve og den praktiske fagprøven, sier Olsen.

Maikel Åsland hadde en litt annen fremgangsmåte.

– Maikel ble ansatt for over fem år siden som prosesstekniker med bakgrunn i hans fagbrev som industrimekaniker. Fordi han har jobbet i MIP i over fem år, kunne han ta fagprøve og eksamen, forteller Olsen.

Kristoffer Weiseth har tatt fagbrevet etter samme oppskrift som Maikel.

– Kristoffer har vært lærling hos oss og tok et fagbrev i kjemisk prosessteknikk for rundt ti år siden. Fordi han har vært ansatt i MIP i ti år kunne han avlegge ny eksamen og fagprøve i produksjonsteknikk, sier Olsen.
For å ta fagbrevet måtte alle fire gjennom en teoretisk prøve og en praktisk fagprøve. Oppgavene ble laget internt og alle fire hadde samme sensor og fikk bestått meget godt. Det er Olsen svært fornøyd med. To av kandidatene har utført fagprøven på CO-nettet og to har utført fagprøven på fjernvarmenettet.

– Oppgaven på CO-nettet går ut på at kandidaten må vise forståelse for hvordan nettet fungerer, hvordan det reguleres og hvordan man utfører vedlikeholdsoppgaver på analysatorer, i tillegg til å kunne forklare prosesser, forteller Olsen.

– Oppgaven på fjernvarmenettet innebærer at kandidaten må kunne forklare hvordan nettet fungerer, hvordan produksjonen fungerer, og hvordan det reguleres. I tillegg måtte man løse en fiktiv sak for å løse en situasjon hvor det er flere kjeler involvert og hvor man må ta hensyn til kundekrav og best mulig økonomi, sier Olsen.

De ansatte i MIP har ønske om å øke sin kompetanse.

– Vi ønsker at våre ansatte skal ha best mulig kompetanse, og legger til rette for at våre ansatte skal få det, enten det er fagbrev eller fagskole. Det er positivt for alle at de ansatte har et ønske om høyere kompetanse og at vi som arbeidsgiver legger til rette for det, sier Olsen.

Det er nå fire som har tatt fagbrev og to som har gått teknisk fagskole mens de var i arbeid, med bakgrunn i at de ønsket å formalisere sin kompetanse.

– Det synes vi er svært positivt, og vi kommer til å fortsette å legge til rette for ansatte som ønsker å ta fagbrev i de fagene vi har behov for, legger Olsen til.

– Vi ønsker at ansatte skal trives i MIP. Å tilby økt kompetanse tror vi gjør det attraktivt å bli hos oss. I tillegg får de ansatte mulighet til å se ting med nye øyne og kan dermed være med på å videreutvikle det arbeidet vi holder på med, avslutter Olsen.

Del Del