Fag og yrker i Ranaindustrien-prosessoperatør

30 september, 2011 2:00 Del Del

Gule Sider fortsetter å presentere for leserne de ulike fagområder som er representert i Mo Industripark og i Ranaindustrien. Målet er å gi våre lesere en bedre innsikt i den bredde og mangfold av kompetanse som vi kan finne i egen bedrift og i nabobedrifter.

I denne utgaven forteller Tove Pedersen og Christine Hanssen som jobber hos Fesil Rana Metall AS, om hvordan det er å jobbe som prosessoperatør i industrien.
Når man jobber som prosessoperatør på Fesil er ingen dager like. Man må være forberedt på mye fysisk tungt arbeid og ikke være redd for å bli skitten.

Tove Pedersen har vært ansatt på Fesil Rana Metall siden 1997, mens Christine Hanssen har begynt på sitt andre år som lærling. De jobber begge skift og er to av tre jenter som arbeider inne i verket. Selv mener de at alle kan jobbe som prosessoperatør, fordi man ikke trenger noen spesielle kvalifikasjoner som person. For å få fagbrevet må man gå to år på kjemiprosesslinjen på videregående skole, og to år læretid i en bedrift.
– Vi er mange ansatte her og vi er alle forskjellige. Det man må være forberedt på er mye fysisk tungt og mekanisk arbeid. Når vi tapper er det rein håndmakt det meste. Det er viktig at vi jenter kan gjøre den samme jobben som mannfolkene, forteller Christine.
Deres arbeidsoppgaver består hovedsakelig av ovnspleie, tapping, raffinering og granulering. De styrer også råmaterialløypa opp til ovnssiloene. Det er også operatørens ansvar å følge med temperaturene i røykrørene slik at ikke skorsteinsspjeldene åpner og vi får uønskede utslipp.
– Hoveddelen av jobben på kontrollrommet er staking av ovnene og følge med elektrodene. Det er viktig at elektrodene står der de skal. Men det første vi lærer når vi begynner er å følge nøye med øsene, slik at de ikke renner over, da det fort kan få store konsekvenser og bli veldig dyrt, sier Tove.
Det er en balansegang mellom det å produsere mest mulig for å holde måltallene oppe, og å rette opp alle komplikasjoner underveis. Det er flere problemer som kan oppstå som må løses kjapt.
– Det kan fort gå tett i råvareløypa. Er det noe galt forplanter det seg fort også i andre ting. Til tider er vi mye plaget med slagg, og da må vi jobbe mye i tappehullet. Det kan vi risikere å gjøre et helt skift, forteller Christine.
Mellom de to ovnene har de et kontrollrom hvor de sitter og kontrollerer prosessen på skjermene. En person har ansvaret for hver ovn oppe mens det er to personer på hver ovn nede på tappinga.
– Det er mye selvstendig jobbing, forteller de.

Et skittent arbeid
Fesil-prosessoperator 1.150.largeEr man redd for å bli skitten bør man ikke velge dette yrket.
– De fleste trives veldig godt her, men det mye ”dritarbeid”. Vi jobber i mye støv, varme og skjit, sier Tove.
Ved tappingen ligger temperaturen på cirka 80 C, og det er påbudt med ullundertøy under arbeidsantrekket. Det er derfor svært viktig at de får i seg nok vann i løpet av skift. Det er også flere andre viktige hensyn som må tas.
– Det er høy fokus på HMS her. Vi må alltid tenke sikkerhet før vi jobber og vurdere situasjonen nøye. Vi forter oss sakte, sier Tove.
Inne i verket er det påbudt å bruke vernebriller, vernesko, hjelm og maske. Det er et risikabelt arbeid. På dagtid er det mange trucker i aktivitet, og krankjørere på jobb og mange folk. Da er det viktig at alle samarbeider og passer på. Det er også ekstremt viktig å være varsom når man ferdes rundt ovnene og øsene. Det har Tove fått erfare.
– Da jeg var i slutten av lærlingtida mi her, brant jeg meg på begge hendene. Jeg fikk tredjegradsforbrenning og måtte til Haukeland sykehus og få transplantert ny hud, sier hun og viser frem arrene etter ulykken.
Begge forteller at blåsing med oksygen i tappehullet er noe av det farligste de gjør. Da står de i ildfokk og det hagler rundt ørene.
Fesil kan likevel vise til omlag tusen dager uten noen fraværsskader. Dette er ny rekord for bedriften.

Flere muligheter
Som prosessoperatør kan en jobbe overalt hvor det foregår prosessarbeid. I offshoreindustrien er det mange om beinet og vanskelig å få jobb, forteller de.
Det har en tid vært vanskelig å få fast arbeid, men dette endrer seg stadig. Av og til er vi mangel på folk, sier Tove og fortsetter:
– Lønna kunne også vært litt høyere med tanke på den jobben vi utfører.

Del Del