Svabo Industrinett, Frost Kraftentreprenør og Anleggsservice trekker en av de nye kablene som går til Elkem. I front står driftsingeniør og DLE-Fagansvarlig i Svabo Industrinett, Espen Moe.

Bygger ny strømforsyning til Elkem

15 januar, 2024 11:00 Del Del

Svabo Industrinett monterer nå ny forsyning av elektrisitet til Elkem Rana. De er nå inne i siste fase av prosjektet, og med seg på laget har de Frost Kraftentreprenør og Anleggsservice.

De siste to månedene har Svabo Industrinett, sammen med Frost Kraftentreprenør og Anleggsservice, utført forberedende arbeider for å trekke tre nye 132 kV-kabler mellom Elkem og friluftsanlegget ved Svabo.

– I forkant av trekkingen har vi utført forberedende arbeider hvor vi har gravd, åpnet vegger og etasjeskiller, kjerneborret hull i vegger, lagt ny kabelbro og installert trinsesystem for trekking av kablene, forteller driftsingeniør og DLE-Fagansvarlig i Svabo Industrinett, Espen Moe.

Dette er en av de tre tromlene med 1000 meter kabel hver. Her løftes den opp gjennom etasjene på en lastebilhenger.

Frost Kraftentreprenør står for selve trekkejobben og har utstyret som er nødvendig for å utføre en så stor jobb. De skal blant annet løfte opp en hel lastebilhenger med kabeltrommel på, tre etasjer inne hos Elkem og opp til trafohallen.

– Trekkingen er bare et av mange ledd i dette prosjektet, men det er stor milepæl å få på plass den, sier Moe.

Her er trinsesystemet som kablene trekkes gjennom.

Kablene trekkes fra trafohallen i nest øverste etasje hos Elkem og ned i kjelleren. Via kjelleren hos Ferroglobe, som holder til i samme bygg, føres kablene ut via tverrdukta, over vanndukta, og inn i hovedkabeldukt. Derfra går kablene ut ved den nye T17 transformatorstasjonen, og til slutt i rør inn til friluftsanlegget. Kablene trekkes ved hjelp av tyngdekraft, trinsesystem og vinsj. Når kablene er trukket gjenstår imidlertid den vanskeligste delen av jobben.

Her går kablene ned i kjelleren til Elkem.

– Å trekke kablene er i grunnen den lette delen av jobben. Når det er utført må man løfte kablene av trinsesystemet og feste de med kabelklemmer som er montert omtrent hver meter. Det er tungt og fysisk krevende da man må løfte kabelen manuelt, forteller Moe.

Det er full sving nede i hovedkabeldukta. Her står Espen Moe ved en av trinsene.

– Vi må også reetablere alt som er revet i forbindelse med forarbeidet. Det inkluderer både dører, vegger og etasjeskiller, sier Moe.

Når kabelen er trukket og festet skal den termineres i begge ender og kobles til anlegget. Det krever en spesiell sertifisering og spesialkompetanse.

– Alt av arbeid på den nye kabelen krever at man er sertifisert for det. Vi arbeider så sjeldent med denne type kabel at det lønner seg ikke for oss å opprettholde en slik sertifisering. Derfor bruker vi Frost Kraftentreprenør, som er sertifisert og har denne spesialkompetansen, forteller Moe.

Her går kabelen ned i rør under bakken og bort til hovedkabeldukta.

De nye kablene er levert av Nexans. For de spesielt interesserte, kan Moe opplyse at den er av typen standard PEX. Ifølge Moe, var Nexans de som kunne levere på kortest varsel. Det er bestilt tre kabler på 1000 meter hver. Én trommel med denne kabelen veier hele 8 tonn.

– Kablene ble fraktet fra Sveits og kom hit etter bare seks uker fra bestilling. Det er vanvittig kort leveringstid innen kraftbransjen som normalt har 9 måneders leveringstid på slike produkter. Nexans har også levert mesteparten av det andre utstyret til denne jobben, sier Moe.

Moe er imponert over innsatsen i prosjektet og ønsker å rette en takk til samarbeidspartnere.

– Jeg må få skryte litt av både Frost Kraftentreprenør, Anleggsservice, og våre egne folk. Alle har virkelig stått på og prosjektet har blitt prioritert. Jeg vet at både Frost og Anleggsservice har måtte omrokere på sine prosjekt for å hjelpe oss, så det er vi veldig takknemlige for, avslutter Moe.

Del Del