
Arctic Cluster Team styrkes
31 mars, 2025 13:01 Del DelArctic Cluster Team er en klynge som samler industribedrifter med mål om omstilling og klimakutt. Monica Paulsen har vært klyngeleder siden oppstarten, og de siste fem årene har hun også vært daglig leder i Kunnskapsparken Helgeland. Nå skal hun bli klyngeleder på heltid.
Arctic Cluster Team (ACT) har medlemsbedrifter i hele landet, og tyngdepunktet i klyngen er prosessindustrien i nord. Klyngen har vokst raskt de siste årene. Det samme har oppgavemengden. ACT er klassifisert på øverste nivå i det nasjonale klyngeprogrammet, og ambisjonene er fortsatt store.
Monica Paulsen har vært klyngeleder for ACT siden oppstarten, samtidig som hun har vært daglig leder i Kunnskapsparken Helgeland (KPH). Rett før jul i fjor kom beskjeden om at Paulsen ønsker å gå ut av rollen som daglig leder, for å konsentrere innsatsen i ACT framover. Vi tok derfor en prat med henne for å høre mer om veien framover.
Et tydelig skille mellom rollene
KPH jobber for økt vekst på Helgeland gjennom forretningsutvikling, kompetansebygging, klyngeledelse, traineeprogrammer og innovasjonsarbeid. Paulsen har vært en sentral aktør i både KPH og ACT, men ser nå behovet for et klarere skille mellom rollene.
– Den ene rollen krever høy tilstedeværelse på nasjonale og internasjonale arenaer, mens den andre handler om å være til stede for de ansatte lokalt. Dette skaper et stort spenn, sier Paulsen.
KPH har vokst betydelig de siste årene, med flere ansatte og økt aktivitet på Helgeland. Samtidig har ACT styrket sin nasjonale og internasjonale rolle. Det er rett og slett ikke kapasitet til å kombinere begge rollene lenger, og Paulsen mener det nå er på tide å ansette en ny daglig leder i KPH. Dette åpner for en spennende stilling, som aldri tidligere har vært utlyst.
– Det er en avgjørelse jeg har modnet over tid. KPH har vokst, og ACT har blitt mer internasjonalt orientert. For å ivareta begge deler på en god måte, må vi styrke kapasiteten, forklarer hun.
Fra lokal til internasjonal satsing
ACTs mål er å være en spydspiss i bærekraftig omstilling med nullutslipp, nullavfall, vekst og grønne arbeidsplasser. Gjennom innovasjon og konkurransekraft i industrien skal klyngen bidra til at Norge når sine klimaforpliktelser i Parisavtalen.
Paulsen har ledet ACT siden oppstarten i 2017. Da ACT søkte opptak i klyngeprogrammet, hadde de 40 medlemmer – en vekst fra tre dedikerte prosessbedrifter til 40 partnerskap på ett år. Etter tre år med vekst, søkte ACT om opprykk til ARENA Pro, det høyeste nivået i Norwegian Innovation Clusters (NIC). Opptaket skjedde i november 2020, og med det fikk ACT utløst 6 millioner kroner i årlig støtte over fem år, forutsatt tilsvarende egeninnsats. I dag har ACT 114 medlemmer og fortsetter å vokse.
– Vi ser en stadig økende interesse for ACT, og det bekrefter at vi fyller et viktig behov i industrien. Vi må hele tiden utvikle oss for å være relevante, sier Paulsen.
En brobygger for næringslivet
Som klyngeleder er hun ansvarlig for å styrke klyngens posisjon nasjonalt og internasjonalt. Sammen med resten av klyngeteamet identifiserer hun behov og muligheter i klyngen, og bidrar til økt samhandling mellom klyngens medlemmer.
– En av de viktigste oppgavene er å utvikle en kultur for åpen innovasjon, der bedrifter deler erfaringer og skaper nye muligheter sammen, forklarer hun.
Paulsen representerer også partnerskapet eksternt i møter og konferanser, samtidig som hun leder teamet som skaper aktivitet internt. ACT dekker hele Norge og har også medlemmer i Brussel. Klyngen har blitt en attraktiv arena hvor nye medlemmer kommer til fordi de ser verdien av samarbeidet.
– Vi bygger broer mellom ulike aktører. Det handler om å koble kompetanse, teknologi og kapital, slik at vi sammen kan skape nye løsninger, sier hun.
Å våge å ta posisjoner
Paulsen har industriell bakgrunn og i Kunnskapsparken Helgeland fikk hun raskt bryne seg på spennende utfordringer. Hun husker hvordan hun i starten gruet seg i tre måneder til sin første presentasjon på Teknologifestivalen i Narvik.
– Å gå utenfor komfortsonen gir enorm personlig vekst, og det synes jeg er spennende. Jeg ønsker å ta posisjoner og utfordre meg selv, ikke bare for min egen del, men fordi det er viktig for næringslivet og kunnskapsmiljøene her, sier hun.
Hun mener at næringslivet i nord kunne vært langt mer synlig på nasjonale og internasjonale arenaer, og oppfordrer flere til å løfte blikket fra daglige oppgaver for å engasjere seg i større sammenhenger.
– Vi har så mye kompetanse og innovasjon i regionen, men vi må ta oss tid til å ta større plass i de viktigste samtalene der beslutninger tas, understreker hun.
En naturlig retning videre
Når Paulsen nå går «all in» som klyngeleder, innebærer det at hun kan konsentrere seg om arbeidet i ACT. Engasjementet hennes ligger i å forbedre innovasjonsprosessene i næringslivet, skape mer innovasjon og utvikle nye løsninger.
– Det er dette jeg får energi av å jobbe med, og derfor er det naturlig for meg å velge denne retningen, sier hun.
Klyngeledelse er en fulltidsjobb, og nå ser hun frem til å kunne fokusere fullt og helt på dette arbeidet. Samtidig får hun kanskje litt mer fritid til å kjøre Harley og gå flere turer i fjellet?
– Jeg gleder meg til å fortsette arbeidet med ACT og skal også bli litt flinkere til å nyte livet utenfor jobben, avslutter hun.
ARCTIC CLUSTER TEAM (ACT):
- Etablert: 2017
- Hovedmål: Nullutslipp, nullavfall og økt konkurransekraft i
industrien - Fokusområder: Utvikling av grønn industri, digital omstilling
og økt bærekraft - Medlemsvekst: Fra 40 medlemmer i 2017 til 114 medlemmer
i dag - Medlemmer: Industriselskaper, teknologibedrifter, forsknings-
og utdanningsinstitusjoner - Har øverste klyngestatus: Arena Pro fra 2020
- Mer informasjon: www.arcticclusterteam.no
KLYNGEPROGRAMMET I INNOVASJON NORGE:
- Norwegian Innovation Clusters (NIC) er et samarbeidsprogram
som Innovasjon Norge drifter sammen med Siva og
Forskningsrådet. Hensikten er å styrke evnen til samarbeid og
innovasjon blant norske bedrifter, slik at de kan løse utfordringer
og skape konkurransefortrinn i fellesskap. - Fra 2024 ble det innført nye klassifiseringer av klynger. Arena
Pro tilsvarer NIC Impact, som også er øverste nivå.
Kilde: Innovasjon Norge
Tags: ACT, arctic cluster team, ARCTIC CLUSTER TEAM STYRKES, Daglig leder, Klyngeleder, KPH, Kunnskapsparken Helgeland, Monica Paulsen
Categorised in: Industriparknytt, Skal ligge på fremsiden
Del Del