F.v.: Eivind Sorsell, HR-sjef i Elkem, Trond Millerjord, HR-leder i Ferroglobe, Kari-Anne Smith-Nilsen, HR-leder i Mo Industripark, Malin Fløan Johnsen, HR-konsulent i Celsa Nordic, Bjørn Ugedal, administrerende direktør i Mo Industripark og Kim-André Åsheim, leder for strategisk kommunikasjon og samfunnskontakt.

70 år siden oppstarten av Norsk Jernverk

7 april, 2025 9:35 Del Del

7. april er det 70 år siden Norsk Jernverk ble startet opp. I ukene som fulgte, ble stadig nye deler av det store jernverket satt i drift. Det har dagens bedrifter planer om å feire!

For bedriftene som i dag holder til i det som opprinnelig tilhørte Norsk Jernverk, betyr jubileet både stolthet, tilhørighet og en mulighet til å gi noe tilbake til lokalsamfunnet.

I dag, mandag 7. april, markerer industrien at det at det er 70 år siden AS Norsk Jernverk startet opp. Denne dagen i 1955 ble strømmen slått på, og produksjonen kunne begynne. Det markerer en viktig milepæl i Ranas historie – og starten på en industriell utvikling som fortsatt preger byen.

Strømmen ble koblet til i jernverket den 7. april 1955, da den elektriske krafta fra Røssåga ble koblet til overføringslinjene til Norsk Jernverk. Røssåga hadde i årene før blitt bygd ut parallelt for å forsyne jernverket med kraft. Da som nå, var utbygging av elektrisk kraft viktig for å kunne bygge industri.

I ukene og månedene som fulgte ble stadig nye deler av jernverket satt i drift:

  • 7. april: Driften startet
  • 19. april kl. 22:05: Første tapping fra elektrostålovn 1 – 35 tonn flytende stål
  • 22. april: Strømmen ble slått på ovn 1 i råjernverket, og sinterverket startet produksjonen. Samme dag startet også blokkvalseverket.
  • 2. mai: Grovvalseverket startet opp
  • 10. mai: Første profiler ble ferdig
  • 16. mai: Første tapping fra ovn 1 i råjernverket
  • 9. juni: Første blåsing i Bessemerkonverteren
  • 19. juli: Ovn 2 i råjernverket ble igangsatt

Mange anledninger til å feire
Feiringen er et samarbeid mellom flere bedrifter som er «etterkommere» Norsk Jernverk på hver sin måte. Celsa Armeringsstål, Elkem Rana, Ferroglobe Mangan Norge og Mo Industripark. Sammen står de bak en rekke arrangementer gjennom jubileumsåret.

Foreløpig er følgende arrangementer klare:

  • Grill- og kakefest med guidede bussturer i Mo Industripark i starten av juni
  • Kake til alle sykehjem i Rana til 17. mai, som en hyllest til de mange som har jobbet i industrien gjennom årene
  • En jubileumsutgave av Industriparknytt med historiske tilbakeblikk, som gis ut rett etter påske

Flere markeringer vil bli annonsert etter hvert.

Adm.dir. i Mo Industripark, Bjørn Ugedal, sier at koblingen til samfunnet er avgjørende for suksessen.

– Rana hadde ikke vært den byen den er i dag uten bedriftene som vokste frem fra Jernverket. Derfor ønsker vi å inkludere hele samfunnet i jubileet, sier han. -Hele året blir en feiring. Vi skal ikke bare minnes én dato, men mange viktige øyeblikk i Ranas industrihistorie, sier Ugedal.

Kari-Anne Smith-Nilsen, HR-leder i Mo Industripark AS, er enig.

– Det er fint at vi kan inkludere hele samfunnet i feiringen av dette jubileet, med både omvisninger og andre aktiviteter, sier hun.

Jernverket lever videre i nye former
Selv om Norsk Jernverk som selskap ikke eksisterer i dag, lever arven videre i bedriftene som holder til i de samme byggene. Det er også fortsatt mange av de ansatte som har jobbet der siden bedriften var en del av jernverket.

– Jubileet betyr veldig mye. For Elkem er det først og fremst stort å få være i de byggene vi er i nå, altså råjernverket. For oss er det viktig å få være med på en slik markering, sier Eivind Sorsell, HR-sjef i Elkem Rana.

I den andre halvparten av det som opprinnelig ble kalt råjernverket, holder Ferroglobe Mangan til. De driver i tillegg i sinterverket.

– Vi har medarbeidere som har jobbet her i mange tiår, og som har vært gjennom mange omstillinger og logoer på arbeidstøyet. De ansatte våre har historien med seg, sier Trond Millerjord, HR-sjef i Ferroglobe Mangan Norge.

Etter at råjernet var lagd, skulle det videre til stålverket før metallet til slutt skulle valses ut til ulike produkter. Celsa Armeringsstål driver i dag stålverket og valseverket, og HR-konsulent Malin Fløan Johnsen ser også fram til markeringene.

– Det er flott at vi markerer dette på en måte som inkluderer hele lokalsamfunnet. Det gjør at alle får eierskap til historien.

Kilde: «Jernsaken må løses – Ranaindustriens historie, bind 1» av Ivar Hartviksen.

Del Del