Daglig leder Tor Sandberg mener det er bedre å finne nye bruksområder for restavfall, i stedet for å deponere det. Her med grovknust high-alumina fra Fesil Metall.

100 prosent resirkulering

12 oktober, 2016 15:41 Del Del

Norwegian Refactory Company AS tar imot brukte ildfastmaterialer fra industrien og gjenvinner det til nye produkter.

 

Daglig leder Tor Sandberg bygde Norwegian Refractory Company AS (NRC) opp fra bunnen av i 1999, solgte seg ut i 2002, men kjøpte seg inn igjen i 2012. Siden oppkjøpet i 2012 har NRC doblet omsetningen. Firmaets store satsingsområde er gjenvinning.

– Forretningsidéen går ut på at vi skal ta vare på ildfast restavfall og lage et produkt tilpasset kundens bedrift, forteller Sandberg. NRC tar imot ildfastmaterialer, som er materialer med en smeltepunktstemeratur på over 1500 °C. Disse materialene brukes i smelteovnene, hvor ildfastmaterialenes hovedoppgave er å sørge for at øsene ikke slites så fort av det varme, flytende metallet. Ildfaste materialer kan fungere som en slaggdanner for stålovnen.

 

100 prosent resirkulering

– Det vi gjør er 100 prosent resirkulering av ildfastmateriale. Et miljøtiltak i høyeste grad. Mindre går til spille, noe som gjør produksjonen billigere og mer miljøvennlig, forklarer Sandberg.

NRCs kunder får tilbake omlag 20 til 30 prosent gjenvunnet ildfastmateriale.

– Vi tar imot omlag 1000 tonn ildfastmateriale hvert år, og da blir 20 til 30 prosent svært mye. Sandberg mener det er bedre å ta det i bruk enn å deponere det i fjellet, og legger til:

– Slaggdannere og sprøytemasse er nødvendig i produksjonen hos de forskjellige bedriftene, sier han.

 

Resirkulerer øseforing

Det smeltesikre belegget på øsene slites ned litt etter litt, og dette resulterer i restmateriale i form av stein og masse. Smelteverkene danner restprodukter av ildfaste masser og stein som NRC kan hente. Metallet fjernes med magnet, og deretter siktes det ned til rett størrelse. Et eksempel er at rester av øseforingen fra Fesil Rana Metall AS blir knust og siktet hos NRC, tilsatt bindemiddel, og levert tilbake som sprøytemasse, eller som støypemasse i 500 til 1000 kilos “Bigbags”. NRC tar imot ildfastmaterialer fra både Celsa Armeringsstål AS, Fesil Rana Metall AS, Eramet Norway AS, og Finnfjord AS, og Sandberg håper at enda flere får øynene opp for resirkulering av ildfaste materialer.

– Vi har stor kapasitet i fabrikken vår, og vi er åpen for nye produkter og leveranser fra andre smelteverk, avslutter daglig leder Tor Sandberg i Norwegian Refactory Company AS.

Del Del